ВЕЋЕ ПЛАТЕ, НОВИ ПУТЕВИ УСРЕД БИТКЕ СА КОРОНОМ: Анализа "Новости" - шта су конкретни учинци кабинета Ане Брнабић за првих годину дана рада

Е. В. Н.

28. 10. 2021. у 10:00

ВЛАДА Србије, која данас обележава прву годишњицу рада, имала је у претходном периоду три велика изазова и три кључна циља: да се одупре свим притисцима око Косова и Метохије, да подигне економску и одбрамбену моћ земље и да се бори против пандемије ковида 19.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ, НОВИ ПУТЕВИ УСРЕД БИТКЕ СА КОРОНОМ: Анализа Новости - шта су конкретни учинци кабинета Ане Брнабић за првих годину дана рада

Фото П. Милошевић

Овај период, који је уједно половина мандата кабинета премијерке Ане Брнабић, јер су нови избори најављени за пролеће догодине, обележила је и битка против криминала и корупције, останак на европском путу, уз очување традиционалних пријатељстава са Русијом и Кином и изградња инфраструктуре са акцентом на путеве и болнице.

Уочи данашње годишњице Владе, председник Србије Александар Вучић, који је све време важан ослонац тиму из Немањине, саопштио је добре вести - наша земља ће 2021. завршити са стопом раста од 7,5 одсто, што је премашило сва очекивања.

Министри оцењују да увек може боље, али и сматрају да немају разлога да буду незадовољни. Нови изазови их очекују у другом полувремену, јер је за наредну годину најављен највећи удар нове светске економске кризе.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ПРИТИСЦИ У ВЕЗИ СА КиM

ЈЕДАН од кључних циљева Владе био је очување мира и стабилности, опредељеност да се дође до компромисног решења са Приштином, али и да се не прихвати понижење Србије. Дијалог Београда и Приштине у претходном периоду, не само да је био у великом застоју због опструкција лидера косовских Албанаца, него је због сулудих потеза премијера привремених институцијa Аљбина Куртија ситуација на КиМ чак два пута претила да прерасте у озбиљне сукобе.

Приштина је најпре, уз очигледну прећутну подршку појединих својих покровитеља, изазвала кризу одлуком да забрани улазак возила са српским таблицама на КиМ, што је уз велике напоре Београда превазиђено на преговорима у Бриселу. ЕУ се обавезала да у наставку дијалога тема одмах буде оснивање Заједнице српских општина, што Приштина одбија више од осам година.

Само од почетка године забележено је више од 110 етнички мотивисаних инцидената на КиМ у којима су мете биле животи и имовина наших сународника у покрајини и српске светиње. На Србе се, нажалост, чак и пуцало, па је тако током последњег насилног упада РОСУ у северну Косовску Митровицу, под наводним плаштом борбе против шверца, тешко рањен Срећко Софронијевић.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

НИКЛЕ ТРИ БОЛНИЦЕ

Фото: МО РС

ОСИМ обнове, реконструкције и опремања најсавременијим медицинским апаратима болница широм Србије, изграђене су чак три нове - у Батајници, Крушевцу и Новом Саду - са око 2.000 постеља. Међу првим државама смо које су набавиле изузетно скупе лекове за терапију у лечењу ковида 19, који коштају од 400 до 2.500 долара. Србија је успела да прва у Европи набави вакцине и уговори набавку неколико милиона доза цепива више произвођача. На располагању су чак четири антиковид вакцине, а ускоро стиже и пета, "Модернина". У "Торлаку" је започета производња руске вакцине "спутњик", а постигнут је договор и о производњи кинеских вакцина. Све ово допринело је да, упркос томе што већ шест недеља на дневном нивоу бележимо у просеку око 6.000 новооболелих, наш здравствени систем није пред колапсом, а са чим се суочавају много развијеније и богатије државе од наше.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ВЕЋИ УГЛЕД ЗЕМЉЕ У СВЕТУ

НАСТАВЉЕНА је динамична дипломатска активност, која је координирана између председника Александра Вучића и Владе. Наши званичници у претходних годину дана имали су више стотина састанака са бројним званичницима, укључујући и лидере најмоћнијих држава света. Позиција Србије на свим меридијанима је ојачана, не само политички, већ и економски, с обзиром на то да је наша земља ове године била прва у Европи по привлачењу директних страних инвестиција.

У званичним посетама Београду, између осталих, били су немачка канцеларка Ангела Меркел, шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров...

Главни град Србије окупио је, и то у време пандемије, и председнике, премијере и шефове дипломатија више од 110 земаља чланица и посматрача Покрета несврстаних, на обележавању шест деценија од оснивања овог покрета.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

МИЛИЈАРДЕ ЗА ФИРМЕ И НАРОД

Струју ћемо у просеку плаћати 122 динара месечно више

ДА би се ублажиле последице пандемије, за помоћ фирмама и грађанима из буџета је дато укупно осам милијарди евра. Прошлу годину Србија је завршила са падом привреде од један одсто. Да се привреда опоравља види се и из података о спољнотрговинској размени. Током првих осам месеци, извезено је робе у укупној вредности од 13,7 милијарди евра, што је повећање у односу на исти период у прошлој години од 28,5 одсто, а 18,9 одсто у односу на 2019. годину. У истом периоду порастао је и увоз и то за 23,7 одсто. Ове године досад је стигло око две милијарде евра страних директних инвестиција, што је за четвртину боље од истог периода лане. Према подацима Централног регистра обавезног социјалног осигурања, у периоду до августа ове године, просечан број запослених био је већи за 3,4 одсто, у поређењу са истим периодом претходне године.

За годину дана порасла је и просечна плата. У месецу када је формирана Влада просек је био 60.109 динара. Према последњим подацима, августовска зарада у Србији је достигла 64.639 динара.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ГРАДИ СЕ 1.200 КМ АУТО-ПУТЕВА

КАДА је реч о капиталним пројектима, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре истиче да се ради на изградњи око 1.200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, а Србија тренутно има више од 80.000 активних градилишта. Део ауто-пута од Прељине до Пожеге ће бити готов почетком следеће године, док је Моравски коридор пример највећег градилишта на коме се ради и током ноћи. Покренут је пројекат "Чиста Србија", кроз који се граде постројења за пречишћавање отпадних вода и канализациона мрежа у дужини од око 700 километара на 73 локације. Крајем фебруара наредне године грађани Србије ће моћи да путују од Београда до Новог Сада брзом пругом у најмодернијим швајцарским возовима.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ПЛАН ОЖИВЉАВАЊА СЕЛА

Фото Танјуг

ПРОГРАМИМА Министарства за бригу о селу за оживљавање руралних средина, заустављање одлива младих и њихов повратак у сеоске средине, из буџета је извојено више од милијарду динара. За доделу новца за куповину сеоске куће са окућницом широм Србије, особама до 45 година, било да су у браку, ванбрачној заједници или самостални пољопривредници, намењено је из буџета пола милијарде динара. Интересовање за усељавање у напуштене сеоске куће премашило је сва очекивања. За протекла четири месеца, од Видовдана када је конкурс расписан, стигло је више од 700 пријава. Више од 200 парова се уселило у нове куће, а још толико ће ускоро постaти власници сеоских кућа.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

НАБАВКА РАКЕТА И АВИОНА

ПРВА година Владе на терену система одбране протекла је у знаку повећања војног буџета и наставка модернизације и опремања Војске Србије. Учинак овог процеса проверен је на две велике здружене вежбе са бојевим гађањем "Одговор" на полигону "Пасуљанске ливаде" и "Муњевити удар" на Пештеру.

Настављена је и куповина наоружања и војне опреме у иностранству - у протеклих годину дана стигле су незваничне најаве да је Србија започела процес набавке кинеског ПВО система средњег домета ФК-4, два средња транспортна авиона Ц-295 шпанског произвођача. Уз то, потписани су прелиминарни уговори за додатну куповину "Ербасових" хеликоптера Х145М. Наставак набавке наоружања и јачања оружаних снага предвиђен је и новим десетогодишњим плановима развоја Војске Србије који су у процедури Министарства одбране.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ПОГЛАВЉА НА ЧЕКАЊУ

СРБИЈА није одступила од европског пута. Спровођене су реформе у разним областима - економија, владавина права, правосуђе, што је и резултирало препоруком Европске комисије у извештају о напретку Србије, да се нашој земљи у децембру отворе два кластера. Уколико све државе подигну у децембру руку за отварање кластера, Србија ће после скоро две године застоја направити формални корак ка ЕУ. Ипак, неке земље попут Хрватске, Данске, Холандије, Француске и Немачке нису криле да имају сумњу према новим пријемима држава у европску породицу, па је отварање поглавља и даље неизвесно.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

РАЗБИЈЕНА БЕЛИВУКОВА ГРУПА

Фото: Printskrin

БОРБУ против корупције и криминала обележило је разбијање криминалне групе на челу са Вељком Беливуком и Марком Миљковићем. Они су у марту ухапшени са још 15 својих сабораца, који су оптужени за убиства, изнуде, отмице и диловање дроге. Касније су хапшења настављена, а осим привођења криминaлаца ишло се и на припаднике МУП за које се сумњало да су сарађивали са њима. Ухапшена је и некадашња државна секретарка Дијана Хркаловић. Министар Александар Вулин је обелоданио и да је неспорно утврђено да је председик Вучић прислушкиван.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)