АКО ЗАУЗМУ "ВАЛАЧ", СРБИ ПОСТАЈУ ТАОЦИ: Нови упад Албанаца на север КиМ значио би увод у рат, контролисали би снабдевање струјом

Д. МИЛИНКОВИЋ

28. 10. 2021. у 08:00

ПРИШТИНА већ годинама, кршећи све постигнуте споразуме, покушава да "папиролошки" отме трафостаницу "Валач" и тако успостави контролу над севером Косова, а сада спрема и паклени план да то учини - оружјем!

АКО ЗАУЗМУ ВАЛАЧ, СРБИ ПОСТАЈУ ТАОЦИ: Нови упад Албанаца на север КиМ значио би увод у рат, контролисали би снабдевање струјом

Фото АП

Од каквог су стратешког значаја "Валач", али и језеро Газиводе, довољно говори податак да би у случају да дођу у руке Албанаца, они контролисали снабдевање струјом и водом свих Срба на северу покрајине.

Да се у Приштини, под диригентском палицом премијера привремених институција Аљбина Куртија, спрема ова нова провокација, која би могла да има стравичне последице, отворено је у уторак упозорио председник Србије Александар Вучић. Он је открио да постоје информације о плановима Приштине да после 6. новембра заузму "Валач" и отворено поручио да би на тако нешто сигурно уследила реакција Београда.

Власти у Приштини су до сада неколико пута грубо прекршиле Бриселски споразум и договор о енергетици, а Брисел на то није реаговао. Најпре је косовски "Оператор система и тржишта електричне енергије" (КОСТТ) потписао споразум са албанским "Оператором преносног система" (ОСТ). А онда је крајем прошле године КОССТ саопштио да је почео да функционише самостално од "Електромрежа Србије" (ЕМС), а у "складу са споразумом са Европском мрежом оператора преносног система (ЕНТСО).

Приштина се, правдајући ове потезе, позвала на договор да тзв. Косово постане засебна енергетска област, заборављајући да помену да је предуслов за то да се формирају две српске компаније, кћерке фирме ЕПС на северу КиМ, што се упорно спречава.

Опасне поруке из Приштине наставиле су се и у среду. Председница тзв. Косова Вљоса Османи рекла је да неће бити ЗСО јер би то била нова Република Српска. Она је Србију назвала "канцером Европе", на шта је оштро реаговао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић:

- Није Србија канцерогена, већ је то њена изјава, која показује праву природу власти у Приштини и њихов малигни утицај на изградњу мира и стабилности на простору КиМ и региона. Јасна је намера Османиjeве да запаљивом реториком и антисрпским изјавама покуша да изазове нову кризу на КиМ. Београд неће дозволити никакве нове акције у српским срединама.

Мапа подручја Газиводе-Валач

Владе Радуловић, из Центра за геостратешка истраживања и тероризам, каже, за "Новости", да Приштина наставља са политиком кршења свих постигнутих споразума, што доводи до дестабилизације целог региона:

- Очигледан је план Приштине да трансформише тзв. косовске безбедносне снаге у војску и успостави контролу и над севером покрајине. У том смислу, стратешки су посебно значајни "Валач" и Газиводе, односно потез Северна Косовска Митровица - Зубин Поток - Валач - Лепосавић, који Приштина третира као посебно опасан за њих, јер се наслања на територију централне Србије.

РУШЕ ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ

ПОКУШАЈЕМ да упадне у "Валач", Приштина би прекршила и Вашингтонски споразум који је потписан септембра 2021. у Белој кући. Наиме, према договору који је тада постигнут, две стране обавезале су се да ће сарађивати са Министарством енергетике САД и другим одговарајућим телима америчке владе на изради студије изводљивости за потребе заједничког управљања језером Газиводе.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)