НАПАДИ НА СРБЕ СВЕ ЧЕШЋИ! Петковић са Боцан-Харченком о дешавањима на Косову и Метохији

Д. З.

25. 10. 2021. у 18:41

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарао је данас са руским амбасадором у Србији Александром Боцан-Харченком, кога је упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији, у светлу недавно одржаних локалних покрајинских избора и последњих инцидената у покрајини.

НАПАДИ НА СРБЕ СВЕ ЧЕШЋИ! Петковић са Боцан-Харченком о дешавањима на Косову и Метохији

Фото: Танјуг

Петковић је истакао да су напади и притисци на српски народ на КиМ све учесталији, указавши на озбиљност последњих инцидената, када су, у размаку од само двадесетак дана, тешко наоружане специјалне јединица косовске полиције РОСУ нелегално, два пута упале на север Косова и Метохије.

Током инцидента, 13. октобра, припадници ових јединица пуцали су из ватреног оружја на голоруки српски народ и том приликом тешко је рањен Србин из Звечана, Срећко Софронијевић, а само захваљујући изузетној прибраности Срба, избегнута је трагедија, која је могла да има несагледиве последице за цео регион, подсетио је Петковић, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Фото: Танјуг

 

Информишући руског амбасадора о резултатима покрајинских локалних избора, одржаних 17. октобра, на којима је Српска листа остварила победу у свих 10 општина са српском већином, Петковић је истакао да су Срби пристали да учествују на овим изборима само зато што подржавају Бриселски споразум и што очекују формирање Заједнице српских општина.

Петковић је нагласио да Београд неће одустати од инсистирања на неодложном формирању ЗСО са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима и већ на првом следећем састанку у Бриселу, захтеваће конкретне потезе у том правцу, што је јасно истакла и Европска унија.

Фото: Танјуг

 

Београд остаје и даље доследно опредељен за дијалог, као једино могуће средство мирног решавања несугласица и стварања предуслова за трајну безбедносну стабилизацију на западном Балкану, иако је, према Петковићевим речима, Бриселски дијалог, у овом тренутку, талац неспремности Приштине да спроведе у дело до сада постигнуте договоре, пре свега преузету обавезу формирања ЗСО.

Петковић је захвалио руском амбасадору на доследној подршци Москве територијалном интегритету и суверенитету Србије, додавши да ће српско-руски односи наставити да јачају у духу традиционалног пријатељства две државе и два народа.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ЗАСТРАШУЈУЋИ СНИМАК СА КОСОВА: Одјекују рафали, Албанци пуцају по Србима

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)