ВУЧИЋ И ДОДИК ПОСЛЕ САСТАНКА: Република Српска се суочава са великим притисцима (ВИДЕО)

Новости онлине

23. 10. 2021. у 18:06

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се вечерас са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, а тема разговора у Вили мир, биће политички развој ситуације у БиХ.

ВУЧИЋ И ДОДИК ПОСЛЕ САСТАНКА: Република Српска се суочава са великим притисцима (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Састанак, који је почео око 18 сати, трајао је један сат.

Додик: Разговараћемо, али нећемо подлећи притисцима

Додик је рекао да подржава пројекат "оворени Балкан". Додик је рекао да је ситуација у БиХ сложена.

- Видимо да се доста жучи просипа на непотребне теме. Ја сам упознао председника Вучића да је РС у немогућој атмосфери притиска дала сагласност да се укину оружане снаге РС. Данашња ситуација је следећа - Устав БиХ не познаје надлежности БиХ за одбрану. Ми ћемо наставити са нашим активностима, ја разговарам са председником о томе, и са неким другим пријатељима ћу разговарати како бисмо дошли до најбољих решења - рекао је Додик.

Он каже да је Република Српска повређена, и да се суочава са великим притисцима међународних фактора, а да је круна свега постављење новог високог представника.

- Никакви сукоби нису потребни, и неће их бити. Ја нећу да жртвујем мир, али сам спреман све да жртвујем за Републику Српску. Високи представник је наметнуо закон, а на то није имао право. Пре неки дан је била седница Судског тужилачког већа. Шест Бошњака је гласало да се смени председник, који је Хрват. Ниједан Србин није гласао. И то желе да ураде у Сарајеву, да преузму контролу и да управљају процесима у БиХ - рекао је Додик.

Он каже да постоје проблеми и са људима који желе да праве проблеме и тако шаљу различите поруке.

- Рећи ћу вам ово, 1999. године сам био на састанку када је Холбрук одлучивао. Тада је тражено да се СДС прогласи за терористичку организацију. Ја сам рекао да ћу у том случају напустити све дужности, зато што у мом народу нема терористичких организација. Данас видимо исти тај СДС да јавно призивају санкције против мене и РС, како би остварили своје мале интересе - казао је Додик.

Српски члан председништва БиХ је рекао да је спреман да разговара, али да неће дозволити препуштање земљишта и шума централним властима у Сарајеву.

- Хвала председнику Вучићу што ме је саслушао, и слажемо се да мир нема алтернативу. Ми ћемо се политички борбено борити за наша права. Ми ништа не дирамо од Босне и Херцеговине. Али оно што сте отели - или ћемо ми унилатерално вратити, или ћемо другачије разговарати. Пре десет година се појавила Кетрин Ештон у Бањалуци. Тада смо потписали заједничку изјаву, и одгодили референдум. А реформи никаквих није било - рекао је Додик.

Вучић: Неће бити никакве блокаде на Дрини

Александар Вучић је рекао да је обавештен о свему што се збива у БиХ, и рекао је да је са Додиком говорио о конкретним пројектима.

- Молио сам Додика да урадимо неке ствари брже, а онда ћу рећи и шта је Додик тражио од нас. Разговарали смо о развоју инфраструктуре, и о спајању Србије и Српске и Србије и БиХ. У складу са тим очекујемо до краја године потписивање комерцијалног уговора о изградњи ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине. То је велика ствар како за РС тако и за БиХ - рекао је председник.

Вучић додаје да је замолио Додика да разговара са колегама у Сарајеву да се убрза изградња ауто-пута према Сарајеву.

- Ми већ радимо пројектну документацију за пут Пожега-Котромане. Желим да кажем људима да је за нас важно да се 98 километара од Вишеграда до Сарајева уради што пре. Ми ћемо ускоро потписати уговор о изградњи пута Пожега-Бољаре, како би се спојили и са Рашком облашћу. Тиме бисмо спојили источни део РС и БиХ, али и Горажде, Источно Сарајево, Пале, али и Сарајево. Мислимо да би та врста спајања између српског и бошњачког народа била веома важна за развој - казао је Вучић, па додао:

- Говорили смо и о томе што ни са једне стране Дрине нема нормалног пута који спаја РС и Србију. Ми планирамо да додатно повећавамо снагу и интензитет комуникација и са РС и са БиХ.

Вучић каже да је са Додиком разговарао и о економској ситуацији, поготово о несташицама електричне енергије.

- Ми смо већ разговарали са Орбаном о изградњи нуклеарне електране у Паксуу, и спремни смо да будемо мањински власник, како бисмо осигурали нашу енергетску безбедност, посебно због нашег снажења привредне активности - рекао је председник.

Он додаје да наша деца не морају да брине хоће ли ове зиме имати грејање, пошто је Србија на време изградила скуп и важан гасовод.

- Важно је и да укажем на чињеницу да изградња планско пројектне документације за изградњу аеродрома Требиње се завршава у марту следеће године. Средства су обезбеђена, и идемо у експропријацију земљишта, рок за завршетак је 2023. година. Верујем да ћемо прве авионе на Требињском аеродрому моћи да видимо пре краја 2023. године - рекао је председник.

Вучић каже да је из данашњег разговора са Додиком схватио три важне ствари.

- Под један, председник Додик је недвосмислено рекао да не постоји никакав хир РС да прави било какве проблеме, већ да су њихови потези реакција на то што се право на коришћење шума одузима од РС и предаје у руке Сарајеву. И оно што је за мене веома важно да је он спреман да разговара уколико би се тај проблем решио. То чини ми се лишава све оне који желе да кажу да је крив Додик или РС, и да нас уводи у нешто што је рационалан и прагматичан приступ - рекао је Вучић.

Он додаје да разговор нема алтернативу, и да мора да се разговара са Бошњацима, и да једни и други морамо да напустимо снове о победи над оним другим.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

- Разговарали смо и о Војсци Републике Српске, и ја сам пренео важне поруке људи из света председнику Додику. Драго ми је што је изразио спремност да саслуша мишљење других људи, и мислим да је важно да покушамо да сачувамо мир, али и да покушамо да покажемо да није РС никакав извор проблема, већ да смо сви у региону спремни да разговарамо. Србија ће се апсолутно супротставити, и нећемо се понашати у складу са било каквим санкцијама које би увели против било кога у Српској. Наш став је врло чврст и јасан. Нећу рећи да упозоравамо, али молим све да разговарамо и решавамо проблеме дијалогом. Србија се неће придружити санкцијама док сам ја председник, неће бити блокаде на Дрини - рекао је Вучић.

Одговори на питања новинара

Додик је подсетио да је у Уставни суд БиХ дошао судија из Албаније, и рекао је да то тело губи поверење.

- То је једна ароганција и сила, која се цинично смеје док нас оптужује да нисмо спремни за разговоре. Али морају да рачунају на то да ћемо бранити наша права. У Уставу пише да само оно што је дато БиХ припада БиХ. Нигде не пише да имају право на шуме и земљиште ентитета. И ми сада чекамо одлуку о водама, па да нам одузму хидроелектране. То је политика тамо, и ја ћу се супротстављати томе - рекао је Додик.

Он каже да је човек мира, али да ће се увек борити за свој народ, и да није спреман да прихвати тортуру и неразумевање за тешке ситуације.

- Ситуација није безизлазна, ни ратна, и ниједну ратну реч нисте чули из РС. Али то сваки дан чујете из Сарајева. Бакир је рекао пре неколико година, када је обилазио фабрику оружја, да се производи за извоз или за не дај боже. Шта сада ја треба да мислим да је то безвезе рекао. Или ћемо уредити Босну и Херцеговину, или ће она остати потпуно нестабилна земља - казао је Додик.

Вучић је рекао на питање новинара да многима смета снажна Србија, пре свега због растуће економске снаге, али и због тога што Војска Србије више није слаба као што је била.

- Мир је оно што нам доноси снагу, и доприноси развоју. То шта причају разни европарламентарци, да смо њих слушали одавно би се обесили. Они имају своје интересе, ми имамо своје интересе, посебно говорим о левичарима и тој зеленој агенди. Нека они раде свој посао, а што се нас тиче ми ћемо да водимо одговорну политику, чувамо стабилност у региону, али и да се супротставимо онима који хоће да нам укину право на самостално и независно доношење одлука - казао је председник Вучић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)