НАТО ПЛАШИ ЗАПАД МОСКВОМ ЗБОГ НОВЦА: После дебакла у Авганистану, САД и њени савезници траже нову опасност која их угрожава

Бранко Влаховић дописник из Москве

21. 10. 2021. у 08:01

РАСКИД односа Русије са НАТО неће довести свет у опасност. Ништа се битно неће променити јер сарадње између Алијансе и Москве и тако није било јер како кажу у Кремљу "за танго је потребно двоје".

НАТО ПЛАШИ ЗАПАД МОСКВОМ ЗБОГ НОВЦА: После дебакла у Авганистану, САД и њени савезници траже нову опасност која их угрожава

Фото Новости

Руководство НАТО је стално плашило Запад Русијом, а сада и Кином, да би лакше добијали врло високе војне буџете. То је став не само руских политичара већ и војних и дипломатских експерата.

У Москви сматрају да је после одласка из Авганистана НАТО потребан нови противник који би био оправдање за постојање војне алијансе и високих војних буџета. Већ сада се зна да ће један број чланица НАТО водити пропагандну кампању како "расте агресивност Русије", а генерални секретар НАТО Столтенберг сада осим руске, види и кинеску опасност.

- Супротставити се опасностима које прете од Русије и Кине појединачно не може ниједна земља, па због тога Северна Америка и Европа морају бити уједињене у оквиру НАТО који се мора адаптирати у складу са новим условима - рекао је Столтенберг.

Фото АП

Крајем септембра на маргинама Генералне скупштине УН срели су се руски министар Лавров и генерални секретар НАТО Столтенберг. Тада Столтенберг није споменуо смањење броја руских представника у Бриселу.

Као што је у понедељак објаснио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, Москва је одлучила да затвори своје политичко представништво при НАТО као одговор на одузимање акредитације осморици руских представника у том војном блоку. Руководство НАТО је претходно саопштило да Русија може да има у Бриселу при НАТО до десет сарадника, међу којима се рачуна и технички персонал, па су осморица била вишак. Од првог новембра НАТО ће морати да затвори своју мисију у Москви.

- Ситуација која је де факто постојала сада је званично легализована - изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков

- Нећемо патити због овога.

Наредни самит НАТО одржаће се у јуну, у Мадриду 2022. Тада ће се утврдити нова стратешка концепција "НАТО 2030". 

Приближавање

ЈУЧЕ је министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио да НАТО јача војну инфраструктуру у непосредној близини граница Савеза држава Русије и Белорусије, и да се "стварају залихе наоружања, војне технике, увежбава се пребацивање трупа".

Од љубави до мржње

СТАЛНО представништво Русије при НАТО формирано је 1998, а 2002. био је створен Савет Русија-НАТО. Тада је договорена сарадња у борби против тероризма, Авганистана, у војно-техничкој области, контрола наоружања у Европи. Овај Савет је престао да функционише после грузинско-руског рата 2008. године. Касније је сарадња обновљена, али је у марту 2014. погоршана због припајања Крима Русији. НАТО је знатно смањио контакте са Русијом да би касније били прекинути сви облици војне и цивилне сарадње. А 2018. протерана су седморица чланова руске мисије при НАТО после тровања у Британији Сергеја и Јулије Скрипаљ.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)