СРБИЈА ЈЕ ИСПУНИЛА МЕРИЛА ЗА ОТВАРАЊЕ ДВА КЛАСТЕРА Вархеји: Подржавамо амбицију Београда, показан је важан политички избор

Танјуг

19. 10. 2021. у 16:39

КОМЕСАР за проширење ЕУ, Оливер Вархеји рекао је данас да је Србија испунила мерила за отварње кластера 3 и 4 и подржао амбицју Србије да што пре могуће отвори и друге кластере.

СРБИЈА ЈЕ ИСПУНИЛА МЕРИЛА ЗА ОТВАРАЊЕ ДВА КЛАСТЕРА Вархеји: Подржавамо амбицију Београда, показан је важан политички избор

Фото: Танјуг

Вархеји је говорећи о последњем Извештају Европске комисије о Србији пред посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента истакао да власти у Србији имају европске реформе као свој приоритет и да су испуниле велики број преузетих обавеза на путу ка ЕУ чланству.

- Зато поздрављамо чињеницу да је Србија испунила мерила за отварње кластера 3 и 4 и подржавамо амбицју Србије да што је пре могуће отвори нове кластере у разговорима, а на основу свог континуираног прогреса - поручио је комесар Вархеји.

Вархеји је нагалсио да у Србији постоји обновљена посвећеност реформском процесу.

- Србија мора да настави и продуби реформе у области борбе против корупције, организованог криминала, слободе медија и у унутрашњем процесуирању ратних злочина - рекао је Вархеји.

Он је подсетио да је Србија направила ”важан политички избор” прихватајући измењену методлогију процеса приступних преговора чиме је ”потврдила опредељност” европском путу.

- Напредак Србије у области владавине права и нормализације односа са Приштином је кључан и даље ће одређивати укупну брзину приступних преговора Србије - закључио је Вархеји.

Он је констатовао да су уставни амандмани у циљу јачања независности правосуђа у Србији ”на путу” и треба да се заврше до краја године.

Европски комесар за проширење је честитао посланицима Европског парламента, Тањи Фајон и Владимиру Билчку на ”успешно спроведеној мисији и постизању договора” у Међустраначком дијалогу у Србији.

Он је честитао и парламенту Србије и председнику парламента, Ивици Дачићу, на ”улози у постизању овог успеха”.

- Напредак Србије у области владавине права и нормализације односа са Приштином је кључан и даље ће одређивати укупну брзину приступних преговора Србије - закључио је Вархеји.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)