РАСКРИНКАНИ БРИТАНЦИ: Они су подржали Албанце за упад на север Косова и Метохије

Д. МИЛИНКОВИЋ

19. 10. 2021. у 11:00

ДВОЈИЦА британских дипломата, амбасадор Уједињеног Краљевства у Приштини Николас Абот, и бивши амбасдор ЕУ у Београду, а сада шеф мисије ОЕБС на КиМ - Мајкл Давенпорт били су међу кључним карикама у пружању логистичке подршке за последњу акцију специјалаца РОСУ на северу јужне српске покрајине - сазнања су наших обавештајних служби до којих су дошле "Новости".

РАСКРИНКАНИ БРИТАНЦИ: Они су подржали Албанце за упад на север Косова и Метохије

Фото: Д. Зечевић

Према незваничним информацијама, прошлонедељна операција током које је у Северној Косовској Митровици тешко рањен Срећко Софронијевић, детаљно је припремана од јула. Стварни циљ британске стране био је да кроз конспиративну обавештајну помоћ властима у Приштини омогуће да заокруже суверенитет лажне државе и на северу, а све под плаштом борбе против кријумчарења и сиве економије. У ту сврху британски инструктори су обучавали албанске полицајце, а њихови људи извиђали су терен у српским општинама. Рачунали су и да могло да дође до дестабилизације безбедносне ситуације и у централној Србији.

Овај паклени наум није прошао, јер наш народ није насео на повокацију. Али, наше службе очекују и страхују да ће се сличне акције понављати и да би следећи десант РОСУ могао да буде под изговором спречавања шверца нафте и нафтних деривата.

Сумње у опасну улогу британског фактора у последњој кризи на КиМ отворено је изнео и председник Србије Александар Вучић, који је указао на саопштење њихове амбасаде у Приштини, а која је подржала наводну акцију "хапшења чоколадица". Он је такође упозорио да су за викенд припремане још две сличне акције у Гњилану и Урошевцу, такође под оправдањем борбе против корупције.

Мајкл Давенпорт / Фото Танјуг

Вучић је указао и да Београд жели са Великом Британијом да гради добре односе, најављујући да би ускоро требало да путује у Глазгов, на велики самит који ће окупити 90 светских лидера, што ће бити прилика да разговара и са британским званичницима.

За саговорнике "Новости" пак нема дилеме да Велика Британија, уз помоћ својих тајних служби, пре свега МИ 6, покушава на све начине да заокружи независно Косово, односно стварање "велике Албаније", што су жестоко подржали још пре скоро век и по, оснивањем Призренске лиге. И последња дешавања на северу Косова и Метохије, а у које су прсте дубоко умешале британске агентуре, по њима су само улазак у фото-финиш остваривања овог пројекта.

Историчар проф. Александар Растовић, стручњак за односе Велике Британије и Србије, указује за "Новости" да је матрица деловања Британаца у региону иста већ стотинама година и да су оно што сада раде на Балкану чинили и деведесетих и раније:

- Велика Британија као империјална сила уплетена је овде у сва дешавања и жели да буде њихов арбитар, почев од српске револуције 1804, преко Кримског рата и Берлинског конгреса, где је њихов представник предложио да Аустроугарска добије право да изврши окупацију БиХ, па све до настанка Призренске лиге, односно подстицања албанског националног покрета. Циљ Лондона био је да заштити своје стратешке интересе и те најкраће путеве који воде преко Балкана до њених колонија на Блиском истоку, али и да онемогући српски национално ослободилачки покрет, да се српски народ који је у то време био ван граница Србије никада не уједини са матицом. У тај пројекат уложена су огромна, пре свега материјална средства, и ово је сад покушај његовог заокруживања.

Владе Радуловић, из Центра за геостратешка истраживања и тероризам, каже да су поједине стране обавештајне службе у последње две године појачале присуство на територији Србије:

- Моје мишљење је да највећи утицај када је реч о косовском проблему имају, пре свега, Велика Британија и Немачка. Британија је одлуком да изађе из ЕУ добила један шири маневарски простор вођења своје политике у Европи. Одлучила је да се сада интензивније врати на простор Балкана и очекујем да ће овде бити све активнија, пре свега на КиМ, али и у БиХ.

САСТАНАК ДАН ПРЕ НАПАДА

Љугалиу и Абот / Фото Твитер

Британски амбасадор у Приштини Николас Абот састао се са директором царине тзв. Косова Агроном Љугалиуом 12. октобра, само дан пре насилне акције косовске полиције за наводно спречавање шверца са северу покрајине. Абот је фотографију са ручка са Љугалиуом објавио на "Твитеру", уз коментар да ће Британија наставити да пружа подршку овој институцији.

ГУРКЕ ТАЈНО СНИМАЛЕ СРБЕ?

ПОЈЕДИНИ медији објавили су информације, позивајући се на податке до којих су дошле наше безбедносне службе, да су британски шпијуни приликом прошлонедељне акције косовске полиције због наводног сузбијања шверца, тајно снимали Србе који су пружали отпор у Северној Косовској Митровици и Звечану. Примећено је да су лица која су снимала најпре била у цивилу, да би касније обукла униформе британске војске која је у саставу Кфора.

Иначе, пре неколико дана појавила се информација да су снаге Кфора на КиМ појачане Првим краљевским батаљоном Гурки, елитном јединицом Војске Велике Британије. Они су на подручје покрајине, како је саопштено, стигли због вежбе чија је главна "тема" сузбијање нереда.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (8)

МИХИНА МАЈКА У ЦРНИНИ: Слике из породичног дома славног фудбалера у Новом Саду сламају срце (ФОТО)