ДРЕЦУН: Срби поручили да на северу нема ни "Д" од лажне државе

Танјуг

18. 10. 2021. у 08:48

ПРЕДСЕДНИК скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је српски народ на Косову и Метохији схватио озбиљност ситуације и намере Приштине и масовним изласком на локалне изборе показао да ће се борити за свој опстанак и да ће ту борбу водити у координацији са Београдом.

ДРЕЦУН: Срби поручили да на северу нема ни Д од лажне државе

Фото: Танјуг

Дрецун је за РТС рекао да је на јучерашњим локалним изборима на Косову и Метохији испољено готово пуно јединство српског народа и решеност да се супротстави Приштини, једностраним потезима, насиљу и етнички мотивисаним нападима.

Нагласио је да су општине веома важне за живот људи, јер се преко њих уређује оно што грађанима свакодневно треба.

- Преко општина се остварује и помоћ државе Србије српском народу и нећемо одустати од захтева да се формира Заједница српских општина. Битно је да Српска листа, као што је и урадила, задржи власт у свим општинама које су предвиђене да буду у саставу ЗСО - објаснио је Дрецун.

Он је оценио да је великом излазношћу са севера КиМ послата веома јасна порука Аљбину Куртију да су то српске општине у којима, како каже, "нема ни Д од лажне државе Косово".

- Те општине на северу су веома важне и као логистичка подршка супротстављању једностраним акцијама Приштине. Када све резултате сагледате, видите да су избори били итекако значајни и да је победа Српске листе нешто што обећава да ће српски народ успети да опстане - истакао је Дрецун.

Додао је да га забрињавају подаци који говоре да је Приштина појачала полицијски и обавештајни рад на северу Косова и Метохије, са циљем да региструју носиоце минулих протеста, када су многи Срби рањени, с намером да крену у њихово хапшење.

- Могуће је да имају обавештајну подршку припадника Кфора јер они су на северу, како кажу, интелигентно присутни, што значи да имају формиран обавештајни батаљон у којем се налази тридесетак обавештајних официра Велике Британије и они свакако прикупљају те информације и оправдана је сумња да могу да их поделе са Приштином - рекао је Дрецун.

Упозорио је да би дошло до нове дестабилизације на Косову и Метохији ако би се Приштина одлучила на нови корак - хапшење учесника протеста.

- Мислим да је Куртију ово веома јасна порука од Срба, посебно на северу, да не покушава никакве акције јер ће се суочити са веома снажним отпором српског народа - нагласио је Дрецун.

Он сматра да је "Самоопредељење" премијера привремених институција самоуправе у Приштини Аљбина Куртија доживело дебакл на изборима, иако ће можда у другом кругу његови кандидати успети да дођу на власт у већем броју општина него до сада.

- У првом кругу су му Албанци јасно поручили да ништа није урадио од онога што је обећавао и да му није прошла прича са намерним повећавањем тензија према српском народу - сматра Дрецун.

Он је оценио да Курти инцидентима покушава да покаже да има политичку контролу на северу КиМ и да може да упадне кад год хоће, са којим год снагама хоће и да ради шта год хоће.

Према речима Дрецуна, Курти тако онемогућава наставак дијалога и постизање било каквог напретка. Дрецун такође сматра да су те активности усаглашене са неким водећим западним државама.

Дрецун је оценио да САД именовањем Кристофера Хила за амбасадора у Србији показују да придају већи значај Западном Балкану него што се то до сада тумачило и да ће амбасада САД у Београду бити регионални центар за кључна питања.

Изразио је забринутост што је Хил наследник, како је рекао, "булдожер дипломатије" Ричарда Холбрука, која не показује много толеранције за интересе Србије.

- Посебно забрињава, а свакако је повезано са америчком политиком и политиком неких других западних земаља, изјава Едија Раме, који је први пут рекао да жели уједињење Косова и Албаније. Неко га је охрабрио и неки развој догађаја охрабрује Албанце да иду на даље заоштравање ситуације - истакао је Дрецун.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)