СВИ СМО ПОТРЕБНИ ЈЕДНИ ДРУГИМА: Патријарх Порфирије у Источном Сарајеву разговарао са верницима

С. М.

17. 10. 2021. у 18:16

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије истакао је током боравка у Источном сарајеву, да је радостан што је имао прилику за непосредан сусрет са људима који живе овде, као и у Сарајеву и широм Републике Српске и БиХ, те констатовао да живот на овим просторима није нимало лаган.

СВИ СМО ПОТРЕБНИ ЈЕДНИ ДРУГИМА: Патријарх Порфирије у Источном Сарајеву разговарао са верницима

Фото: М. Регоје

Патријарх је истакао да су лични сусрети са браћом у Христу, са православним верницима, Србима на овим просторима велики дар за њега, али исто тако и сусрети са другим људима који припадају другим верама и народима. Он је напоменуо да утисци о некоме или нечему без реалног личног сусрета у најмању руку могу да доведу до погрешних закључака о некоме кога нисмо упознали, а често могу да одведу на погрешне путеве када се говори о међусобним односима.

Након састанка свештенства Српске православне цркве са руководством Источног Сарајева и шест источносарајевских општина, српски патријарх је подсетио да је и он пореклом из ових крајева и да је много пута изрекао какав је његов однос и доживљај према Републици Српској и људима који ту живе. Он је навео да зна ко су људи који овде живе и да му је још из тих времена јасно да је мало простора на којима живе православни Срби а да су толико органски, нераскидиво дубоко повезани са својом духовношћу и својом вером.

Указао је на то да овде живот није нимало лак, ни у материјалном смислу, ни у смислу трагања за собом, а да ништа мање није компликован ни када је реч о међуљудским односима између различитих народа.

– Важно је да без обзира на спољашње околности будете оно што јесте и да идете путем који је одавно зацртан и записан у наше духовно биће – истакао је патријарх Порфирије.

Фото: Новости

Он је додао да стављајући по страни заједничко и лично треба учинити све како би били оно што се зове народ православни, народ српски православни. Патријарх српски је додао ни појединац ни као народ не може рећи другом појединцу и другој заједници да нису потребни, те додао да оног тренутка када неко каже да може сам да је тада деградирао своје потенцијале.

- Сви смо потребни једни другима – додао је патријарх Порфирије.

Он је рекао да ће овде увек долазити, да је дио ових простора и да у свему томе може се бити испуњен надом и осећањем да никада нисмо сами.

– Сви сте молитвени задатак за нас свештенике и молим се за мир међу нама, али и за мир међу свим људима у Републици Српској, БиХ и у читавом свету. Тај мир никада нећемо постићи ако не постигнемо мир у себи. Мир који је духовна категорија и кога не може бити без наше молитвене заједнице са Богом. Без молитве, без Бога и без труда да живимо како Бог од нас очекује не можемо постићи ни минимум мира у свој души – истакао је патријарх Порфирије.

Фото: М. Регоје

Ако се иде путем Јеванђеља онда се иде путем мира у себи, додао је српски патријарх и благословио народ у Источном Сарајеву и честитао митрополиту дабробосанском Хризостому јубилеј.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТУЖИЛАШТВО И ПОЛИЦИЈА ДА ИСТРАЖЕ СВЕ: Председник ОО СНС Врачар демантовао наводе Андреја Маринковића