ГЛАВНА ТЕМА ГАСНИ АРАНЖМАН: Вучић са Путином у Русији 25. новембра, разговараће и о КиМ, као и о стању у региону

Данијела МИЛИНКОВИЋ

16. 10. 2021. у 09:00

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састаће се са шефом руске државе Владимиром Путином 25. новембра, у Москви - потврђено је "Новостима".

ГЛАВНА ТЕМА ГАСНИ АРАНЖМАН: Вучић са Путином у Русији 25. новембра, разговараће и о КиМ, као и о стању у региону

Фото Инстаграм

Двојица председника разговораће о актуелној енергетској кризи, последњим дешавањима на Косову и Метохији, ситуацију у региону и стратешком партнерству Србије и Русије.

Председник Вучић је у више наврата говорио да ће молити председника Путина за што бољи гасни аранжман за Србију, а приликом прошлонедељне посете руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова Београду, рекао је да се нада да ће имати прилику да о томе разговара и са првим човеком Кремља.

- Добили смо прелиминарни датум 25. новембар за сусрет са председником Путином. Само неозбиљни људи могу да говоре да је ситуација у потпуности стабилна и сигурна. Ми смо веровали да ће цена гаса да пада на тржишту, али наше анализе нису исправне. На берзи у Холандији, која је референтна за Европу, цена гаса је 1.200 долара за 1.000 кубних метара. Ми купујемо гас за 270 долара, али уговор за набавку по тој цени истиче до краја године. Замислите шта ћемо после 1. јануара.

Вучић је објаснио да трошимо просечно 6,5 милиона кубних метара гаса дневно, а у време празника то ће ићи и до 11-12 милиона кубних метара.

- Притом, ми снабдевамо и електросистем Србије гасом како бисмо имали пуну снабдевеност и повољнију цену електричне енергије.

Открио је да имамо залихе гаса у складишту, али да не подноси када га трошимо, као сада, јер се складиште чува за црне дане:

- Наша складишта су скоро пуна и тако раде домаћини.

Вучић је нагласио и да му је директор "Србијагаса" Душан Бајатовић по повратку из Москве рекао да све зависи од Путина:

- Оно што нам сада Руси нуде, а то је формула 70 одсто од тржишне цене и 30 одсто нафтне формуле, што је ближе 780 долара, значи да би цена била три пута већа него данас. Тешко да бисмо то могли да издржимо. Борићемо се и изборићемо се. Цена гаса неће бити тако ниска за индустрију као сада, али биће свакако боља него било где у Европи, и то не само гаса, већ и струје. На пример, Загреб је већ утростручио цену гаса.

Председник је објаснио да би ускоро требало да се "убаци" 600 мегавата електричне енергије у систем, из ТЕНТ Б1. Указао је, с тим у вези, да данас увозимо 9 до 10 одсто струје, која је ужасно скупа. Подвукао је и да ће држава дати све од себе да грађани не осете кризу.

Директор "Србијагаса" Бајатовић рекао је у петак да судбина наше земље, у енергетском смислу, односно будући дугорочни уговор између Србије и Русије у вези са снабдевањем гасом, "буквално зависи од предстојећег сусрета двојице председника, Путина и Вучића":

- Ми смо условно безбедни до Нове године. Незахвално је у овом тренутку причати о очекивањима да ли ће Србија добити добру цену гаса, али постоје услови да разговор двојице председника буде добар за интересе наше земље и обе гасне компаније, "Србијагас" и "Гаспром".

УСПЕХ САМОСТАЛНЕ ПОЛИТИКЕ

УОЧИ предстојећих разговора председника у Москви, министар унутрашњих послова Александар Вулин није крио оптимизам. По његовом мишљењу, Србија и Мађарска ће, захваљујући самосталној политици коју воде председник Вучић и премијер Виктор Орбан, ове зиме имати и струју и гас:

- Зато што смо изградили гасовод и нисмо одустали од наших електрана, ми ћемо ове године имати и струје и гаса. Зато што нисмо одустали од нашег пријатељства са Русијом, имаћемо и најповољнију цену.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)