"РАТ ИЛИ МИР": Дачић поручио - Међународна заједница мора да се одлучи!

Танјуг

13. 10. 2021. у 16:53

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је поводом најновијих дешавања на северу КиМ да међународна заједница мора да предузме најоштрије мере да се прекине са једностраним потезима који ће цео регион довести пред ситуацију "рат или мир".

РАТ ИЛИ МИР: Дачић поручио - Међународна заједница мора да се одлучи!

Фото Танјуг

Међународна заједница, како је рекао, заиста треба да донесе кључну одлуку шта жели на Косову и Метохији - рат или мир.

- Ово што се сада дешава није само ругање у лице читавој међународној заједници, већ представља и покушај застрашивања са крајњим циљем војног освајања севера КиМ где живе Срби и са додатним циљем да се они протерају са КиМ - рекао је Дачић.

Председник парламента је подсетио да по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, безбедносну функцију на КиМ обавља КФОР, односно НАТО, наводећи да се упад јединице РОСУ дешава по ко зна који пут без обавештења председницима српских општина и без најаве, како је то предвиђено Бриселским споразумом.

Према његовим речима, КФОР је имао обавезу да обавести Србе ако их је, како каже, РОСУ уопште обавестила о томе, оцењујући да је реч о још једном кршењу Бриселског споразума.

- Ово је још један показатељ да ће све док се не покаже чврстина у осуди таквих једностраних акција, (Аљбин) Курти ићи на максималне провокације, са жељом и супротно свим залагањима Србије за мирно решење проблема и наставак дијалога, да силом покуша да освоји север и да тиме ''реши'' питање проблема Срба на КиМ - оценио је Дачић.

Он је рекао да подржава државне органе на челу са председником Србије Александром Вучићем, надлежним министарствима, односно војском и полицијом, да покажу чврстину у намери да укажу које су наше црвене линије.

- Наше црвене линије јесу опстанак Срба на КиМ, нарочито на северу КиМ, и нећемо дозволити никакве оружане нападе на северу. И то целој међународној заједници мора да буде јасно - поручио је Дачић.

БОНУС ВИДЕО: 

УЗНЕМИРУЈУЋ СНИМАК: Погледајте како изгледа тренутна ситуација на КиМ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)