БОШКО ЈУРИ И ЦЕНЗУС СТРАНКЕ: Да ли је лидер Двери повећао шансе тиме што је предухитрио део опозиције и најавио улазак у кампању

М. С.

06. 10. 2021. у 10:29

ДА ли ће иступ Двери о самосталном изласку на наредне изборе и пре формалног краја дијалога о изборним условима, донети боље позиционирање ове странке пред гласање у априлу или ће их коштати гласача биће познато у наредним месецима.

БОШКО ЈУРИ И ЦЕНЗУС СТРАНКЕ: Да ли је лидер Двери повећао шансе тиме што је предухитрио део опозиције и најавио улазак у кампању

Обрадовић и Ђилас / Фото Танјуг

Ипак, ову за део опозиције прерану одлуку, поједини аналитичари оцењују као исправну, наводећи да је Бошко Обрадовић схватио да је, уместо да преговара, боље да се укључи у изборну кампању што раније како би повећао изборне шансе.

Иако им последња истраживања у погледу процената гласова не иду наруку, политички аналитичари оцењују да Двери покушавају да изађу из сенке, као и да би као коалициони партнери могли да имају одређену тежину. Стога, због око два одсто подршке које тренутно имају Обрадовићева председничка кандидатура повећала би изборне шансе странке да пређе цензус.

- Његов успех би био да освоји пет одсто - каже за "Новости" политички аналитичар Дејан Вук Станковић. - Ипак, без подршке других странака, међународних фактора, нема шансе да уђе у други круг. Може само да покуша оно што су и претходни председнички кандидати. Да кандидатуром добије више простора у медијима и на тај начин промовише себе и своју странку.

Приче лидера Двери о замајавању од стране власти, али и унутар опозиције, стављају Обрадовића, према мишљењу аналитичара, пред изазове.

- Он ће морати да објасни делу бирачког тела зашто је заузео критичку дистанцу према опозиционом делу, али и да се профилише у односу на власт - објашњава Станковић. - С друге стране, предстоји му јавни сукоб са Драганом Ђиласом, као и бојкот медија опозиције. Мора да прихвати да га неће бити у тим медијима као досад док је био уз опозицију.

Иако Двери, уз одлуку да не чекају остатак опозиције и уђу у изборну трку, не искључују сарадњу са опозицијом уколико понуде бољег председничког кандидата од Обрадовића, прича о сарадњи макар у главном граду, и једној колони у Београду, није више толико реална. Аналитичари указују да снага Двери у престоници није велика. С друге стране, постоји одлука из "Не давимо Београд" и Заједно за Србију који се противе заједничком иступу на изборима у Београду, већ су за то да се прави постизборна коалиција.

НА КОТИ ОД ДВА ОДСТО

ПРЕМА истраживањима агенције "Фактор плус", у овом тренутку СНС има подршку 58,2 одсто гласача, СПС 9 одсто, Странка слободе и правде 4,5, док коалиција око ДСС И ПОКС има четири одсто. ДјБ се котира на око 3,8 одсто, Народна странка - 2,4, док Двери, попут Заветника, имају два одсто, СРС 1,5, ПСГ 1,4.

Запратите Нпортал на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)