РОСУ СЕ ПОВЛАЧИ СА СЕВЕРА КИМ: Срби уклањају барикаде - Ево какав је договор постигнут у Бриселу!

Novosti online

30. 09. 2021. у 12:48

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да је постинут договор у Бриселу, а да ће се јединице Росу повући са административних прелаза.

РОСУ СЕ ПОВЛАЧИ СА СЕВЕРА КИМ: Срби уклањају барикаде - Ево какав је договор постигнут у Бриселу!

Фото: Д. Зечевић

- Дошли смо до неке врсте компромисног решења за деескалацију ситуације на северу Косова, којим сам веома задовољан. Договорено је да се Росу повуку са Јариња и Брњака 2. октобра од 8 сати, симултано са уклањањем барикада, најкасније до 16 сати - рекао је председник Србије Александар Вучић.

- Росу се повлачи са административних прелаза Јариње и Брњак, док ће Срби уклонити барикаде. Кфор ће своје снаге поставити на Јариње и Брњак и остаће ту око две недеље како би сачувао сигурност - рекао је Вучић.

- 4. октобра се успоставља "стикер режим" као привремена мера, пре коначног решења које је одложено.

Како је рекао Вучић, биће оформљене радне групе и тражиће трајно решење за таблице на основу европског стандарда и праксе.

Како каже, у смислу данашњих преговора, констатована је забринутост коју је исказала београдска страна због неимплементације Бриселског споразума.

- ЕУ је позвала све стране да испоштују све претходно договорене потписане споразуме - рекао је Вучић и додао да ће ЕУ као приоритетну ствар на следећем састанку разматрати Заједницу српских општина.

Вучић је рекао да је за нас важан одлазак наоружаних припадника Росу са севера, додаје да је то једна од најважнијих ствари за нас.

- Верујемо да је ово био један добар показатељ да у будућности такве акције Албанаца се неће догађати и биће јасно да се такве ствари не могу дешавати. Повратак КФОР-а показује да је могуће остварити додатне гаранције за сигурност и безбедност српског становништва на Косову - рекао је Вучић.

- Мане овога што је постигнуто су две. Једна је та што ће до неког тежег решења морати да дође у неком периоду од 6 месеци, у договору и оно што споразум омогућава употребу свих таблица, али је у пракси потпуно јасно да ће оне моћи да буду коришћене само на северу Косова - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да смо ми ти који смо увели "стикер" режим за њих, јер не желимо да признамо независност.

Подсетимо, Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, рекао је да је у Бриселу постигнут договор.

- Имамо договор! Након два дана интензивних преговора, споразум о деескалацији и напретку је постигнут - навео је Лајчак на Твитеру.

Лајчак је објавио и закључке састанка главних преговарача у три тачке, којима се предвиђа да повлачење специјалних јединица косовске полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и деблокада путева почну 2. октобра у осам часова, а трају до 16 сати тог дана.

Прва тачка договора предвиђа и распоређивање КФОР-а на прелазима Јариње и Брњак пре почетка повлачења и деблокаде путева, као и да КФОР остане отприлике две недеље како би се обезбедили безбедно окружење и слобода покрета.

Према другој тачки, од 4. октобра у осам сати ујутру на снагу ступа режим стикера договорен у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, као привремена мера док се не договори трајно решење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)