ЧЕКАЈУ СЕ КАЗНЕ ЗА "ЋУТАЊЕ УПРАВЕ": Које измене доноси нов Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја

В. Ц. С.

28. 09. 2021. у 18:18

ИЗМЕНЕ Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, које се чекају, требало би да доведу до лакшег, већег и ефикаснијег остваривања права на информације, поручио је повереник Милан Мариновић поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна.

ЧЕКАЈУ СЕ КАЗНЕ ЗА ЋУТАЊЕ УПРАВЕ: Које измене доноси нов Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја

Фото Танјуг

Усвајањем ових измена и допуна, институција Повереника добила би право да захтева од било ког органа власти увид у информације и тражи достављање свих докумената не би ли утврдила да ли је дошло до прекршаја. Такође, било би санкционисано "ћутање управе" и Повереник би могао да изрекне новчану казну.

Учесници на скупу - шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, шеф Мисије ОЕБС Јан Брату, шеф Мисије Савета Европе Тобиас Флесенкемпер и вршилац дужности директора Мисије УСАИД Сузан Фриц, сагласили су се да су измене закона неопходне како би се повећала транспарентност у раду органа јавне власти и похвалили рад институције Повереника.

Повереник је доделио и награде органима који су радом допринели унапређењу права на слободан приступ информацијама за 2021. У категорији највиших државних органа награда је додељена Врховном касационом суду, у категорији републичких органа Министарству државне управе и локалне самоуправе, у категорији правосудних органа Апелационом суду у Крагујевцу, у категорији покрајинских органа Скупштини Војводине, у категорији локалних органа јавне власти Општини Деспотовац и за најбољи информатор о раду Вишем суду у Крагујевцу. Посебно признање за највећи допринос афирмисању права на приступ информацијама добио је УСАИД, за Пројекат за одговорну власт.

- Уколико Нацрт закона буде усвојен, Повереник би могао да отвори канцеларије и изван свог седишта, чиме би коначно сви грађани Србије имали једнаку могућност приступа овој институцији - рекао је повереник Мариновић.

Екологија је тема у вези са којом расте број жалби поверенику. Грађане највише занима загађеност ваздуха и квалитет воде, и због тога се најчешће обраћају државним органима, чуло се на скупу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)