ЈАВНО ПРАВДА ПРОСТАЧКО ПСОВАЊЕ МАЈКЕ ПРЕДСЕДНИКА: Александар Мартиновић одговорио Весни Ракић Водинелић

Novosti online

27. 09. 2021. у 15:07

МОТИВ Весне Ракић Водинелић да јавно правда простачко псовање мајке председнику Србије Александру Вучићу потпуно је очигледан, изјавио је Александар Мартиновић.

ЈАВНО ПРАВДА ПРОСТАЧКО ПСОВАЊЕ МАЈКЕ ПРЕДСЕДНИКА: Александар Мартиновић одговорио Весни Ракић Водинелић

Фото: Танјуг

- Узалуд покушај да се он прикрије позивањем на ауторитет "професорке права", јер ова врста бестијалног вређања жене чија се сва кривица огледа искључиво у томе што је мајка Александра Вучића, најмање је правничко питање. То је обичан, приземан и прост, политички линч. Па је такав, дакле - чисто политички, и мотив Весне Ракић Водинелић да му стане у одбрану. Тај се мотив непогрешиво чита из њених политичких ставова, у којим дотична третира Александра Вучића као непријатеља против ког је дозвољено баш све. То "све", јасно, укључује и безочне увреде, неистине, клевете на рачун самог Вучића и људи који су му блиски, баш као и бесомучно правдање сваког ко у таквој кампањи против једног човека и његове породице учествује. На крају се ти, у потпуности политички, ставови и мотиви сведу на - банално цртање хитлеровских брчића људима који професорки права нису по вољи. Или на псовање мајке - додаје Мартиновић.

- Правдање бешчашћа, само зато што је уперено против некога ко се презива Вучић, па била то и нечија мајка, нечија бака, која се политиком не бави уопште, Весна Ракић Водинелић заснива на пар потпуно промашених теза. Прво, да је то легитимно, јер тако каже Европски суд за људска права. Да је то тачно, свуд по Европи би се, масовно и масно, псовало на исти начин на који то сада раде тајкунске маскоте, уз разумевање и подршку својих стручњака. Међутим, тога нема. Јер је то срамотно и свуда у Европи, цивилизованом друштву, недопустиво. "Критичке речи" које помиње Весна Ракић Водинелић овде напросто - нигде нема. Каква је критика некоме и некога псовати горе од кочијаша? То је обична, безочна, увреда. Изречена управо са циљем да увреди, повреди, понизи онога ком је упућена. Никакве ту критике нема. Зна то и Весна Ракић Водинелић, али не види у томе ништа спорно - јер је упућено Александру Вучићу и његовој мајци. Против њих је дозвољено све, чак и правдања заснована на провидним неистинама? - каже Мартиновић.

- Провидним попут друге тезе "професорке права", да је за све што се догодило крив сам Вучић, јер наводно "истрајава да одговори равном мером". Поново неистина, очигледна сваком ко је бар дана живео у Србији. Никада нико није чуо Александра Вучића да се на овај начин обраћа својим политичким противницима. Никада, нико. Па, наравно, није "равном мером" одговорио ни на последњу салву увреда, напротив. Сам је Вучић поручио да су појединци из чијих је уста прљавштина изашла - неважни, јер они представљају само обичну последицу. Последицу говора мржње који се свакодневно емитује против Александра Вучића од стране власника тајкунских медија, а који даље прате и разрађују острашћени појединци, без икаквог политичког значаја и вредности. Вучић је, дакле, супротно свему што "професорка права" тврди, све Видојковиће поштедео било каквих даљих коментара. Али жеља Весне Ракић Водинелић да заштити праве кривце, оне које је препознао и Александар Вучић и свако други у Србији, тера је маневрише и кроз бесмисао - изјавио је Мартиновић.

- Зато након неистине о "хушкању на псовача", она долази до сржи проблема: сама помиње емитере и "наводне власнике". Нема ту, међутим, баш ништа "наводно". Све је јасно и све познато. Изречене увреде су емитоване под заштитним знаком једне тајкунске телевизије, послате у етар са њиховог портала. На истом месту се емитује "подкаст" - такмичење у псовкама и увредама на рачун Александра Вучића и његове породице, а истоимена телевизија је емитовала ту и такву емисију, тих и таквих аутора, месецима. Исти власници, нимало "наводни", преносе исте псоваче редовно и у својој дневној штампи, недељницима, на безбројним порталима које поседују. Диве им се и правдају их, скоро као Весна Ракић Водинелић. Не треба бити правник уопште да се човек, сопственим очима, у то увери. Баш као што не треба нарочито добра меморија да се подсети: које су политичке структуре баш те псоваче, именом и презименом, намиривале новцем грађана у предузећима, самоуправама у којима су до јуче држали власт, пре него што су их пребацили на финансирање путем својих медија. Довољно је да човек живи у Србији, па да му све то буде познато. Нема потребе да се за то потеже до Стразбура, или било ког европског суда - додаје он.

- Према томе, за производњу токсичне атмосфере у друштву одговорност лежи на тајкунским медијима, њиховим политичким и пословним газдама. Узалуд их дежурни браниоци траже на другој страни. Као што узалуд протестују пред реакцијама. Логично је и природно да се пристојни и одговорни, који у Србији представљају убедљиву већину, противе наметању одвратних увреда на рачун мајке Александра Вучића, баш као и било које друге мајке, за неки стандард политичке комуникације. Бранећи елементарну пристојност, ти људи бране и туђе право на миран живот, читаво наше друштво, наш правни поредак и наше институције. То значи данас гласно рећи: да је прљави политички линч којим непрекидно диригују Ђилас, Тепић, Шолак и њима слични - недопустив. Такви у нашој земљи не представљају никога, сем себе, а којекакви Видојковићи ту представљају - мање и од тога. Кад се са таквима нађе у истом колу, чак и професор тиме говори највише - о самом себи. Зато је последња реченица Весне Ракић Водинелић: "Да сам Марко Видојковић..." у њеној политичкој одбрани линча једне породице - потпуно сувишна. Сви који такво безумље правдају, сами су себе уписали - у Видојковиће - закључује Мартиновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)