"ПОВУЦИТЕ ТРУПЕ": Албанија захтева од Србије да уклони војску са административних прелаза

Танјуг

26. 09. 2021. у 12:12

МИНИСТАРСТВО европских и спољних послова Албаније (МЕФА) позвало је Србију да повуче своје оружане снаге распоређене на југу Србије, у близини административних прелаза са јужном српском покрајином.

ПОВУЦИТЕ ТРУПЕ: Албанија захтева од Србије да уклони војску са административних прелаза

Фото: Н. Кочовић

У синоћњем саопштењу МЕФА се наводи да Албанију посебно брину извештаји о српским војним снагама упућеним, како се додаје, "близу границе са Косовом" и војним авионима који лете близу и изнад, како наводе из тог министарства, "ваздушног простора (тзв.) Косова и изазивају тензије".

Те тензије, како наводи албанско Министарство, подстичу појединце да изазизавају немире и насиље и имају за циљ дестабилизацију тзв. Косова.

Такви поступци су, тврди МЕФА, у супротности са међународним споразумима чији је циљ обезбеђивање безбедности и стабилности у том делу региона.

- МЕФА позива Србију да повуче своје оружане снаге распоређене близу граница Косова и ради на хитној деескалацији - наводи се у саопштењу

Министарство, како се додаје, позива на хитну деескалацију тензија на КиМ и повратак на дијалог.

Министарство је, како се наводи у саопштењу, веома забринуто због ескалације ситуације на северу КиМ и најоштрије осуђује вандалска дела која су данас почињена на северу КиМ, где су, како се даље тврди, "појединци запалили канцеларије за регистрацију возила у Зубин Потоку и оштетили сличну канцеларију у Звечану".

Ништа не може да оправда употребу насиља, наношење штете јавној имовини и непоштовање владавине права, оцењује МЕФА.

Ово Министарство тражи да се починиоци изведу пред лице правде.

Из МЕФА позивају све актере да буду уздржани и да се одмах врате дијалогу као једином начину да се у билатералним и мултилатералним настојањима реше нерешена питања у, како се наводи у саопштењу, "духу сарадње којој је Албанија неповратно посвећена".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)