СЕДМИ ДАН ПРОТЕСТА НА СЕВЕРУ КОСМЕТА: Грађани се не повлаче са административних прелаза

Д. З.

26. 09. 2021. у 08:51

НE одустају грађани севера Космета од својих захтева због којих већ седми дан мирно протестују на барикадама на административним прелазима Јариње и Брњак.

СЕДМИ ДАН ПРОТЕСТА НА СЕВЕРУ КОСМЕТА: Грађани се не повлаче са административних прелаза

Фото: Д. З.

 Данас је седми дан протеста Срба из општина са севера покрајине незадовољих распоређивањем специјалних снага косовске полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замени регистарских таблица. Међутим, на прелазима су и даље специјалне јединице чији се припадници само смењују на барикадама крај голоруких Срва који, како истичу, бране своје право на слободу кретања .

- Једини одговорни за кризу на северу Косова и Метохије јесте Аљбин Курти који је до ње довео својим једностраним акцијама и кршењем Бриселског споразума, а све са циљем да пред локалне изборе, иза снајпера и сузавца сакрије катастрофалне учинке своје власти, а у које се убраја и преко 100 инцидената и напада на Србе од почетка године-навео је у синоћњем саопштењу за јавност директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић додајући да је “осведочени екстремиста Аљбин Курти поново потврдио да је спреман да за шаку гласова на предстојећим изборима, изазове озбиљне инциденте на простору Косова и Метохије". Петковић додаје да само захваљујући одговорним, мирним и сталоженим реакцијама српског народа, ми данас немамо инциденте на прелазима, јер Куртијеви специјалци чине све да агресора представе као жртву.

-Међутим, спремност на дијалог се не показује дугим цевима, снајперима и оклопним возилима. Зато његове данашње поруке да је Београд одбио разговоре у Бриселу представљају брутални фалсификат и извртање чињеница. Курти је имао више шанси да у оквиру дијалога о теми слободе кретања преговара, укључујући и састанак у Бриселу 8. септембра, али је сваки пут од договора бежао, а сада би да наметне једнострана решења као полазни оквир за преговоре-закључује у саопштењу за јавност Петковић и додаје да уместо да поштује споразум, Приштина је годину дана пре рока једнострано укинула важење статусно неутралних КС таблица, а све са циљем да изазове инциденте и напад на српски народ и Београд.

БОНУС ВИДЕО: Смена припадника Росу на административном прелазу

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)