СРПСКО УЈЕДИЊЕЊЕ - СУПЕРИОРНА ИДЕЈА: Историчар Александар Раковић на ХРТ-у о концепту око ког се дигла велика прашина

Novosti online

25. 09. 2021. у 17:13

СРПСКИ историчар др Александар Раковић, научни саветник у Институту за новију историју Србије, рекао је за Хрватску радиотелевизију (ХРТ) да је српско уједињење сасвим легитимна и легална идеја и да је његов став, као професионалног историчара и српског родољуба, како је реч о супериорној идеји.

СРПСКО УЈЕДИЊЕЊЕ - СУПЕРИОРНА ИДЕЈА: Историчар Александар Раковић на ХРТ-у о концепту око ког се дигла велика прашина

Фото: Принтскрин ТВ ХРТ

Александар Раковић, за ког је ХРТ објавио да га „сматрају идеологом српског свијета“ казао је да српско уједињење треба да обухвати Србију, Црну Гору и Републику Српску и да је о томе почео да говори још 2013, пише у својим књигама од 2015. а да је средином 2020. у Политици објаснио шта значи ново тумачење појма српског света.

Раковић је о том концепту, у државној политици Републике Србије, како год да се зове, рекао да се разликују модели.

- Ако бих протумачио Вучићев модел српског света, била би реч о културном повезивању. За разлику од Вулиновог, који је јасно дефинисан као државно повезивање. Дакле, српски свет није концепт који је једнозначан или стриктан - сматра он.

Када је реч о Црној Гори, Раковић је за ХРТ нагласио да Црну Гору сматрамо историјском државом српског народа, она је то била током свог постојања. 

- И код самих Црногораца у кључном историјском тренутку једино питање било је хоће ли Црна Гора бити део Србије, а што је заговарао Петар II Петровић Његош, црногорски митрополит и српски идеолог. И он је говорио о Србији од Дунава до мора - рекао је Раковић.

Притом, о односу садашњег становништва Цетиња према Српској православној цркви, Раковић је рекао да се радио о радиканлном преображају идентитета народа који живи на Цетињу.

- Њихови преци некада су били најбољи Срби. Цетиње је некада било престоница једне од српских држава, сада је ситуација потпуно другачија - објаснио је историчар.

Што се тиче Републике Српске, Раковић је за ХРТ посебно подвукао да народ у Републици Српској жели да буде уз Србију.

- Ми смо један народ. Народ у Републици Српској жели да буде уз Србију, а не жели да буде део БиХ. Дакле, то је питање аксиом тренутне ситуације у БиХ. И тај аксиом се неће променити. БиХ може да опстане као наметнуто решење или протекторат, али не као држава коју неко воли - изјавио је он.

Раковић је за ХРТ закључио да долази време када ће међународна заједница прихватити прекомпозицију наметнутих граница јер „има врло гласних говоркања да је иза словеначког нонпејпра стајала Француска“ па је већ сада питање шта би ко прихватио а шта не би прихватио јер „на постјугословенском простору треба пронаћи правична решења“.

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)