ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ У УН: Приштина је још једном брутално прекршила Бриселски споразум

Танјуг

25. 09. 2021. у 08:48

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић је у Њујорку, у генералној дебати светских лидера у УН, поручила да за Србију, од свих изазова са којима се суочава, највећи разлог за забринутост представља очување мира и стабилности у јужној српској покрајини Косово и Метохија.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ У УН: Приштина је још једном брутално прекршила Бриселски споразум

Фото: Танјуг

Брнабићева је у свом обраћању на дебати у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН, указала да је спирала насиља које се одвија на КиМ кулминирала почетком ове седмице.

- Под изговором спровођења нових правила о регистарским таблицама, Приштина је на север покрајине послала тешко наоружане специјалне јединице. То је још једно брутално кршење Бриселског споразума и ово ирационално приказивање силе изазвало је велику кризу - нагласила је председница Владе Србије.

То је, каже, пореметило снабдевање храном и лековима у српском срединама на северу покрајине, док су мештане српске националност који су се мирно окупили у знак протеста против те мере дочекали сузавац и полицијска бруталност, чиме је озбиљно угрожена локална и регионална стабилност.

Брнабићева је у седишту светске организације поручила да Србија упркос свим изазовима и свакодневним провокацијама остаје снажно посвећена проналажењу решења заснованог на компромису које ће обезбедити трајан мир и стабилност.

Такође, нагласила је да дијалог и примена постигнутих споразума представљају једини прави начин за решавање свих отворених питања.

Подсетила је учеснике генералне дебате да је, према УН, КиМ и даље територија са најнижим бројем повратника - интерно расељених Срба у односу на сва постконфликтна подручја у свету.

- Желела бих да још једном апелујем на међународну заједницу, а нарочито на ЕУ као гаранта Бриселског споразума, да чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини почну да спроводе све постигнуте споразуме - поручила је Брнабићева.

Навела је да, међутим, готово девет година од постизања Бриселског споразума, као првог споразума о нормализацији између Београда и Приштине, успостављање Заједнице српских општина - главног ослонца тог споразума, још није ни почело.

- Више од две деценије, непрестано скрећемо пажњу међународне јавности на проблеме са којима се суочава неалбанско становништво на КиМ. Физичка безбедност, поштовање и заштита људских права, нарочито када је реч о мањинским заједницама, далеко су од задовољавајућег нивоа. Сада смо сведоци сталног пораста броја напада чија су мета Срби, њихова имовина и верско наследе на Косову и Метохији - указала је председница Владе Србије.

Навела је да било 55 таквих инцидената током 2014. године, као и 62 током 2016, 71 током 2020, и 100 од почетка ове године, као и да је укупан број напада током 2020. већ премашен до јуна ове године.

На неколико примера приказала је учесницима генералне дебате како изгледа живот Срба на КиМ.

Подсетила је да је 11. маја нападнута кућа Радоја Пумпаловића, 81-годишњег повратника на КиМ у селу Дубрава у опстини Исток, што је био пети напад на њега током ове године.

Скренула је пажњу на случај Драгице Гашић, 59-годишње жене која је први српски повратник у Ђаковицу откако је пре 22 године окончан конфликт, а на коју је од јуна 2021. извршено више напада.

- У нападе се убрајају каменовање њеног стана, забрана да купује намирнице у локалној продавници, као и петиције једне организације цивилног друштва којом се захтева да се она исели из града. Такође, 2. јула, у селу Гобуљи код Вучитрна, група Албанаца напала је 13-годишњег Николу Перића. Напад се догодио док се он, са тројицом другова, враћао кући са школског игралишта. Напади на српске средњовековне цркве, манастире и споменике на КиМ сврстали су та места културног наслеђа међу најугроженије у Европи - упозорила је Брнабић.

Она је скренула пажњу и на то да је "Еуропа ностра" недавно манастир Високи Дечани уврстила међу седам најугроженијих места наслеђа у Европи у 2021. години, као и да је Саветодавни панел "Еуропа ностре" напоменуо да су Дечани једини споменик у Европи под јаком војном заштитом током непрекидног периода од 20 година, иако представљају споменик од највишег историјског и културног значаја за Европу и свет.

Говорећи о ситуацији на КиМ, премијерка је истакла да Србија бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, истовремено брани, како је рекла, међународно право, Повељу УН, правно обавезујућу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН и врховни ауторитет Савета безбедности када је реч о очувању мира и безбедности у свету.

Поручила је и да Србија посебан значај придаје активностима Мисије УН ма КиМ и очекује да она настави да спроводи свој мандат у Покрајини у складу са том резолуцијом.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)