СЕЛАКОВИЋ: Државе са различитих меридијана желе сарадњу са Србијом

Танјуг

24. 09. 2021. у 21:00

ДРЖАВЕ са различитих меридијана поштују и желе сарадњу са Србијом и све више се интересују за отварање амбасада у нашој земљи, изјавио је министар спољних послова Никола Селаковић који је током три дана у Њујорку одржао до сада 25 састанака.

СЕЛАКОВИЋ: Државе са различитих меридијана желе сарадњу са Србијом

Фото: Танјуг

- Државе са различитих меридијана желе сарадњу са Србијом, чак и оне које имају другачије гледиште од нас по питању КиМ - казао је Селаковић за Танјуг.

Напомиње да, упркос пандемији ковида која је потпуно пореметила токове свега у целом свету, као и у светској дипломатији, већ трећи дан у Њујорку српска делегација на чијем је челу и премијерка Ана Брнабић, има разне сусрете са светским званичницима.

- До сада сам имао 25 састанака, од чега 22 са колегама министрима спољних послова из различитих земаља, само данас преподне сам се састао са министрима из Венецуеле, Бахреина, Индонезије, Сирије и Гане. И поподне имаћу састанак са генералним секретаром (УН Антонијом) Гутерешом, а нашу делегацију ће предводити Брнабићева и потом ћу присуствовати њеном обраћану на генералној дебати - навео је Селаковић.

Каже да очекује још најмање три сусрета са министрима спољних послова Србији пријатељских држава.

Подсетио је да је претходних дана потписао и споразуме током боравка у Њујорку, као што је споразум са Монголијом о трговинској и економској сарадњи, пошто постоји велико интересовање за трговинску сарадњу.

Селаковић напомиње да сви имају речи хвале за економски и друштвени напредак Србије, да су сви задивљени и многи већ упознати са чињеницом да смо једна од најбрже растућих економија у току ове две године.

- Да се Србија убзано развија економски, као и на плану инфраструктуре, али и да има одличне резултате у борби са ковидом - истакао је министар.

Шеф српске дипломатије наводи за Танјуг да је општа оцена да је Србија поштована и да се Србијом многе државе желе сарадњу.

Каже да су државе које Србију иначе подржавају по питању током састанака додатно афирмисале ту своју позицију..

- Општа је оцена да смо веома пожељан паратнер и да је пред нама још много састанака за које сам уверен да ће бити крунисани организацијом нашег самита у Бегораду 11. и 12. октобра, када ће се пријатељи из Покрета неврстаних опет окупити у месту рођења покрета, а то је Београд - нагласио је Селаковић.

Он каже и да многе земље изражавају интересовање за отварање амбасада у Србији, као што су то у Њујорку урадиле, на пример, Јерменија, Гана и Бахреин.

- Ми ћемо већ у наредних мање од недељу дана имати нашег отправника послова у Акри са задатком да припреми отварање наше амбасаде. Подужа је листа држава које би желеле да Србија у њиховим престоницама отвори своју амбасаду - каже српски министар.

Селаковић је рекао да су после састанка са колегом из Кувајта повећане шансе за долазак инвеститора из те земље у Србију и да му је кувајтски министар спољних послова рекао да мора да се промени тренд који је био последњих деценија када је њихово одсуство било очигледно.

- Не само да је подужа листа оних који би волели да отворе амбасаде у Србији, већ је и све веће интересовање за то оних држава које су пре двадесетак година затварале своје амбасаде у Београду. То сведочи да политика нашег државног руководства на челу са председником Вучићем даје резултате и да Србија поново постаје центар ширег региона - закључио је Селаковић.

БОНУС ВИДЕО - ПИТАЊА ЗА МАРИНИКУ ТЕПИЋ: Посланица Биљана Пантић Пиља одржала конференцију испред ССП

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)