ДОК МУЖ БИЈЕ, ОНА ДРЖИ "ЧАС": Усред Београда одржана промоција књиге Куртијеве жене о самоопредељењу

В. Н.

23. 09. 2021. у 21:38

ДОК премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти пали север Косова, а његова до зуба наоружана полиција хапси и пребија Србе, у Београду Хелсиншки одбор за људска права организује промоцију књиге његове супруге Рите Аугестад Кнудсен - "Идеја слободе и самоопредељења"!

ДОК МУЖ БИЈЕ, ОНА ДРЖИ ЧАС: Усред Београда одржана промоција књиге Куртијеве жене о самоопредељењу

Рита Аугестад Кнудсен / Промоција књиге

Хелсиншки одбор књигу је превео на српски језик и организовао конференцију на коју се у четвртак, путем апликације "Зум", укључила и ауторка. У разговору су, осим Соње Бисерко, учестовали директор Форума за етничке односе Душан Јањић и професор ФПН у Београду Драган Ђукановић. Онлајн су се укључили директор Косовског института за истраживања и развој др Љуљзим Пеци, професор ФПН у Сарајеву Нерзук Ћурак и професор Правног факултета у Подгорици Срђан Дармановић.

На питање да ли је примерена промоција и скуп на тему самоопредељења у дану када су пребијени Срби и Курти демонстрира своју политику упадом специјалаца на север КиМ, Соња Бисерко је за Танјуг рекла да је књига, пре свега, актуелна.

И Јањић сматра да је књига корисна и да би и њен супруг, Аљбин Курти, водио другачију политику да ју је прочитао:

- Од користи би била и нашим политичарима који су од 2008. покренули питање пред Међународним судом правде и легитимисали процедуру проглашења независности и тиме отежали сваке друге преговоре и оштетили и Србију и Косово.

Иначе, Куртијева супруга је Норвежанка и уско се бави проценом ризика везаним за тероризам, екстремизам, радикализацију, али и међународним правом на КиМ. То је нарочито занимљиво ако се има у виду да је Курти 2000. био осуђен за тероризам и рушење територијалног интегритета СРЈ.

ВУЧИЋ: А ГДЕ СУ ПРАВА СРБА?

НЕ плашимо се нечијих речи и књига. Србија мора бити знатно изнад тога. Али, како то да је за Норвежане и за Албанце и за све Европљане самоопредељење суштина слободе и демократије, а само није за Србе? Све што је вама дозвољено, што је врхунац слободарске мисли, нама није. Знамо да смо мали, да су против нас велике силе. Знамо нашу позицију, само немојте то да нам објашњавате принципима - изјавио је председник Александар Вучић, који је навео да би дошао на промоцију да је знао чиме се књига бави како би покушао да добије одговор на ова питања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)