РАКИЋ ПОРУЧИО НА БРЊАКУ: "Демонстрира се сила над недужним народом" (ВИДЕО)

Новости онлајн

23. 09. 2021. у 21:14

ЧУЈЕМО изјаве да није било напада и да Срби нису претучени на Брњаку, ја позивам и Приштину и међународне организације да дођу и да се увере да је то тачно, поручио је Горан Ракић, председник Српске листе, данас приликом обиласка грађана окупљених на овом прелазу.

РАКИЋ ПОРУЧИО НА БРЊАКУ: Демонстрира се сила над недужним народом (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Ракић је навео да окупљени људи траже само једно - слободу кретања, оно што им припада по европским правима, због чега је замолио Приштину, и пре свега међународну заједницу, да се укључе и да се што пре закаже дијалог, јер, како је рекао, када немамо дијалог имамо сукобе.

- Стижемо са Јариња где је ситуација релативно мирнија и стабилнија него овде. Данас сам добио информацију да су овде специјалне јединице Росу претукле тројицу Срба који су само покушавали да зараде за парче хлеба и да прехране своју породицу - рекао је Ракић, наводећи да су двојица тренутно у болници у Косовској Митровици и да ће отићи да их посети.

Ракић је рекао да упркос тврдњама командира специјалне јединице Росу да људи могу слободно да пролазе, да једна жена која је требало да прими терапију није могла да прође, јер се људи малтретирају са питањима где су пошли, као и да се над недужним народом демонстрира сила.

- Молим да пропусте тај народ, јер он живи овде, они су свој на своме - апеловао је Ракић и окупљеним људима поручио да остану мирни и да не наседају на провокације.

- И супротној страни поручујем да не изазива овај народ јер овај народ је свој на своме. Са народом је овде и градоначелник и он није организатор овог окупљања. Народ се сам окупио јер је забринут за своју будућност и безбедност - рекао је Ракић.

Бриселски споразум, како је поручио, није написан да се узимају одређени споразуми као са шведског стола.

- Да је 2013. године формирана ЗСО, данас не би били овде и данас би сви ови људи много лакше живели. Дакле, тражимо да се ситуација врати у пређашње стање, да се не доносе једностране одлуке и да ови људи мирно оду својим кућама - поручио је Ракић.

Ракић је навео да би волео када би се ситуација решила истог тренутка, али да је то питање за међународну заједницу, која, нажалост, како је рекао, није гарант онога што је потписано 2013. године. 

- Поставио бих питање Приштини: да ли би Кетрин Ештон била ухапшена када би дошла овде и тражила да се формира ЗСО, јер је управо она била за столом када је потписан тај споразум? - додао је Ракић, који је навео да је током сусрета са Мирославом Лајчаком пре неколико дана указао да је могуће да се деси нешто овако. 

Према његовим речима, ово је реакција, а не акција народа.

- Када се деси нека акција, увек имамо осуду обе стране, а ово је реакција уплашеног народа за безбедност своје деце и породице - рекао је он.

Он је одговорио и на питање које му је поставио новинар Албанац, којег је потом замолио да поведе колеге из српских медија да узму изјаве од командира или вође смене специјалних јединица Росу јер то српским новинарима није омогућено, док како је рекао, он даје изјаве свима. 

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)