ВУЧИЋ У БУДИМПЕШТИ: Постоји ли ишта што је важније од наше деце?

Novosti online

23. 09. 2021. у 09:57 >> 10:12

ЧЕТВРТИ демографски скуп у Будимпешти, на којем ће главно излагање одржати председник Србије Александар Вучић, почео је у 9 сати у Варкарт палати.

ВУЧИЋ У БУДИМПЕШТИ: Постоји ли ишта што је важније од наше деце?

Фото: АП

Говор председника Вучића:

- Моја драга пријатељица Каталин је добро формулисала када је рекла да је ово питање опстанка у случају Србије и других земаља региона - рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће ово питање ускоро постати најважније политичко питање.

- Од тада смо увели велики број мера у нашој држави, које смо на основу мађарског примера применили. Наравно, ово нису мере које дају резултате од данас до сутра и треба чекати резултате.

- Хтео бих неколико речи о мађарско-српском односу. Обојица смо имали проблема и јасно нам је након Тријанонског споразума какве су проблеме имали Мађари. Захвалан сам господину премијеру јер је смео да буде храбар и дозволио је да се наше везе побољшају.

- Пре 10-15 година када је Мађарска у фудбалу или ватерполу играла утакмицу, ми смо навијали за противника. Данас у 90 одсто случајева навијамо за Мађарску.

Председник је истако да је то врло добар пример који показује како се мења однос између две нације и државе.

Председник је рекао да су наши планови непромењени, да је главни циљ повећање броја рођене деце.

Вучић је затим навео пример да уколико се на друштвене мреже постави фотографија пса, она ће сигурно добити више лајкова него фотографија детета. Председник је то искористио да нагласи постојећи тренд у ком је срамота истицати породичне вредности.

- Суочени смо са нечим што је у сталној супротности, један либерални политички марксизам који нас константно приморава да слушамо нове теорије које ће мењати наш живот, али промена нашег живота се дешава да губимо могућност за сопствени останак и преживљавање. Данас када се анализира ситуација од пре 10 година увек је правна држава била важна и на то смо се сконцентрисали, али још и у Европи таквом логиком размишљају да идемо у том правцу да недисциплиноване дисциплинујемо, затим иду на ред климатска питања. Нормално је да Кина и Америка разговарају о климатским питањима. 

Вучић је затим упитао да ли постоји ишта што је важније од наше деце?

-  Ми можемо да смањимо емисије угљен-диоксида, али да ли је то главно питање? Да ли постоји важније питање од наше деце, нашег потомства? Данас је енергетска безбедност битнија него раније. Нико не дискутује о томе, сви се суочавамо с тим, али ако хоћете да причате о томе морате да будете етикетирани. Ово је право питање, знам да и у мојој земљи када причамо о томе, да ће извадити по два цитата и рећи ће причали смо о демографским питањима – истакао је председник.

Председник је на крају истакао да је крајње време да делујемо и да повлачимо потезе, да кренемо према будућности која ће моћи да одржи у животу наше нације.

- Стварно верујем да ако једном савладамо ову ковид пандемију, позваћемо вас у Београд и можда ћемо и тамо моћи да разговарамо о нашој будућности.

Подсетимо, Самит је започео културним програмом, а отворила га је мађарска министарка за породицу Каталин Новак.

Председник Вучић држи главно излагање од 9.25 часова, а на истом панелу учествоваће и некадашњи потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс, премијер Словеније Јанез Јанша и премијер Пољске Матеуш Моравјецки.

У оквиру посете Мађарској, Вучић ће имати и одвојене сусрете са премијером те земље Виктором Орбаном, као и са премијерима Словеније и Чешке - Јанезом Јаншом и Андрејем Бабишом.

У оквиру Будимпештанског самита у културном програму учествоваће и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

Четврти Самит под називом „Породица: кључ одрживости“ има за циљ да се разговара о изазовима када је у питању породица и да се саставе предлози заједничких решења, али и да се укаже на то да се у западном свету не рађа довољно деце, као и да друштво стари, што нацијама на дужи рок прети нестајањем.

Претходна три Будимпештанска демографска самита одржана су 2015, 2017. и 2019. године.

Иначе, председник Вучић је по доласку у Мађарску, заједно са Додиком, посетио Цркву Светог Ђорђа у Будимпешти, која припада Епархији будимској, где га је дочекао владика Лукијан са свештенством, који је тим поводом служио молебан, што се чини само у случају када се у црквама дочекују посебни гости.

Премијер Мађарске Виктор Орбан организовао је синоћ вечеру за неке од учесника Четвртог демографског самита у Будимпешти, којој су присутвовали, између осталих, председник Вучић, премијер Словеније Јанез Јанша, чешки премијер Андреј Бабиш, као и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)