ДОШЛИ У ЊУЈОРК ДА БЛАТЕ СРБИЈУ: Годишњу скупштину УН лидери Хрватске и Црне Горе користе за нову офанзиву на нашу земљу и њеног председника

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

23. 09. 2021. у 09:00

ПРЕДСЕДНИЦИМА Хрватске и Црне Горе, Зорану Милановићу и Милу Ђукановићу, на редовном заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку прва и једина тачка дневног реда је - Србија.

ДОШЛИ У ЊУЈОРК ДА БЛАТЕ СРБИЈУ: Годишњу скупштину УН лидери Хрватске и Црне Горе користе за нову офанзиву на нашу земљу и њеног председника

Фото АП

Лидер земље у којој је морала да буде покренута читава безбедносно-војно-полицијска машинерија како би био устоличен митрополит црногорско-приморски Јоаникије и први Хрват "лијепе њихове", где је употреба ћирилице смртни грех, синхронизовано са 7.000 километара даљине, упозоравају свет да му једна од највећих претњи тренутно долази из Београда.

Ову гротеску у више чинова наставили су и у среду. Милановић је поручио да је председник Србије Александар Вучић "подстицао на рат и да је вероватно поносан на то":

- Не можете прећи преко улога које су неки људи имали на нашим просторима претходних 30 година. Ту се проливала крв, палило се, убијало, а неки људи су то подстицали. Хрватска је џентлменски прешла преко тога и неће забијати главу у песак као што раде многи у Србији. Мислим да је Вучић поносан на то што је радио. То је нешто што треба констатовати повремено, нарочито када на дневној бази шаље своје политичке холограме, портпароле и хушкаче да говоре све што им падне на памет у његово име. То је прљаво и методолошки јефтино - рекао је Милановић.

Упркос снажној офанзиви из суседства, председник Србије у среду је одбио да коментарише Ђукановићеве и Милановићеве иступе:

- О њиховом моралу сумануто ми је да причам. Желим им све најбоље.

Министар полиције Александар Вулин подсетио је у среду Милановића да су полемике увек почињали Хрвати, али и поручио му да "Вучић може да буде поносан на сваки део своје политичке биографије, а Милановић би морао бар себи да објасни где је нашао оправдање у својој биографији да дели лекције Србији".

- Његово дружење са осуђеним ратним злочинцима Блашкићем, Главашем, Храстовим, дељење одликовања и враћање чинова доказаним убицама, одређивање који злочин је за осуду, а који није, нису од Милановића могли да створе узор. Он сваким нападом на Србију потврди да спада међу глупље политичаре у Хрватској, а пошто је себе прогласио за председника Хрвата у Босни и Херцеговини, онда и међу политичарима у Хрвата - истакао је Вулин.

Он је додао да не види "проблем у жељи Милановића да заступа и Хрвате где год да живе, али зашто онда није легитимно да је председник Србије председник свих Срба и да заступа све Србе где год они да живе":

- Или је све то могуће, али само да председник није Вучић. Милановић је доказ да је политика Хрватске према Србији мешавина злобе, комплекса и зле намере.

И Ђукановић је, на састанку представника земаља Западног Балкана, са шефом ЕУ Ђозепом Борељом рекао да је "забринут", јер се, како је рекао, "у региону осећај поновно буђење ретроградних политичких идеја":

- То сматрам апсолутно погубним, о чему сведоче губици које смо имали деведесетих година, а које су последица управо тадашњих идеја које су истоветне данашњим - рекао је Ђукановић.

Србију ће на заседању "скупштине света" у Њујорку представљати председница Владе Ана Брнабић.

ДОДИК: КОМШИЋ У ПРИВАТНОЈ ПОСЕТИ

ХРВАТСКИ члан Председништва БиХ Жељко Комшић говорио је у среду у Скупштини УН, а српски члан Милорад Додик је још једном поновио да је то учинио без сагласности свих: - Нема одлуке ако се не донесе консензусом. Одлука да он иде не постији. То је приватна прича. Проблем настаје када га генерални секретар Антонио Гутереш прихвата, па се може рећи да је Гутереш умешан у распад БиХ. Једног дана, када се буде писала историја, писаће се да је примио у посету човека који је клеветао друге у БиХ и то је допринело неразумевању и непомирењу и зато се БиХ распала.

МЕСИЋ: СРБИ КАО НАЦИСТИ

БИВШИ хрватски председник Стјепан Месић је, како је пренела Слободна Европа, рекао да је "потешкоћа нашег региона да Србија, као друштво, није успела оно што су Немци схватили после Другог светског рата":

- Нису схватили да су кренули за идејама које су неоствариве. Немци су доживели катарзу. Ишли су за Хитлером. Србија, нажалост, није доживела катарзу - сматра Месић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)