КРАЈЊИ ЦИЉ ЈЕ ОДЛАЗАК СВИХ СРБА СА КОСМЕТА? Српски политиколог - "Курти захваљујући овој кризи купује јефтине политичке поене"

Танјуг

22. 09. 2021. у 19:48

СИТУАЦИЈА на Косову и Метохији је креирана из чисто популистичких и политичких разлога, да се изазове криза која одговара Аљбину Куртију пред локалне изборе, изјавио је данас асистент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић.

КРАЈЊИ ЦИЉ ЈЕ ОДЛАЗАК СВИХ СРБА СА КОСМЕТА? Српски политиколог - Курти захваљујући овој кризи купује јефтине политичке поене

Фото: Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP/Депоситпхотос

- Регистарске ознаке из централне Србије никада нису биле тема дијалога, већ искључиво регистарске таблице возила на Косову и Метохији која су имала ознаку КС, зато што Србија због статусног спора није признавала таблице РКС - истакао је Сурлић.

Он је додао је у техничком смислу реч о два споразума која су постигнута 2011. и 2016. године и односе се на слободу кретања.

- Уколико Приштина има неких проблема у комуникацији са Београдом, она би пре свега требало да има на уму статус Срба на северу Косова и Метохије који већ деценијама живе у ванредним околностима - рекао је Сурлић.

Како је навео, да се размисљало о грађанима који живе на северу Косова, постигао би се компромис у виду продужења рока или новог споразума.

- Имамо једнострану одлуку Приштине, без обзира што говорим о истеку споразума. То је наводило на обавезу да две стране направе нови договор и постигну неко компромисно решење, а не да се једностраним актом поништава све оно што су досадашњи споразуми ипак изградили као један однос поверења и слободног протока људи и возила - истакао је Сурлић.

Он не очекује да ће међународна заједница направити већи искорак у сукобу две стране, сем уобичајених позива на смиривање тензија.

- Без оштрије поруке европских лидера и конкретног предлога од специјалног представника (Мирослава) Лајчака, мислим да се обесмишљава Бриселски процес. Ако се сада подвуче црта, видимо да се многи споразуми не примењују, заправо они који се односе на српску заједницу, српска права, њихов посебан статус, аутономију и све остало - сматра Сурлић.

Према његовим речима, предуслов за постизање финалног договора између Београда и Приштине јесте поштовање до сада преузетих обавеза и свих договора.

- Поставља се логично питање, да ли Бриселски и сви пропратни споразуми имају било каквог ефекта, или је дијалог само куповина времена која значи само тихи одлазак Срба са Косова и Метохије и за Албанце нестанак проблема у том етничком смислу чисте моноетничке територије - навео је Сурлић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)