ШТА ЧЕКАЈУ НЕВАКЦИНИСАНИ? Доктори упозоравају – У болницама више од 5.000 људи, корона мења и рад школа!

Танјуг

22. 09. 2021. у 18:02

ВИШЕ од 5.000 људи тренутно је смештено у ковид одељења у болницама широм Србије, а данима уназад број новооболелих на дневном нивоу премашује ту бројку.

ШТА ЧЕКАЈУ НЕВАКЦИНИСАНИ? Доктори упозоравају – У болницама више од 5.000 људи, корона мења и рад школа!

Фото З. Јовановић

Доктори упозоравају да је потребна бржа и масовнија вакцинација и да је све више заражене деце и трудница, који имају теже клиничке слике.

У овом тренутку прву дозу вакцине против корона вируса примило је 53 одсто пунолетних грађана Србије, а другу 51 одсто њих, што према оцени лекара није довољно за колективни имунитет.

- Шта чекају невакцинисани, зашто не засучу рукав? - упитао је у уторак државни сектетар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Став струке је да нас само вакцинација извлачи из епидемије и пражњења ковид болница које су поново своје капацитете усмериле на оболеле, којих је тренутно више од 5.000.

Сваки четврти на кисеонику

У највећој ковид болници у Батајници смештено је више од 700 пацијената позитивних на корону, у КБЦ "Драгиша Мишовић" на лечењу је 170 ковид пацијената, а скоро сваки четврти захтева кисеоничну терапију. У тој здравственој установи на лечењу је и 40 деце.

КБЦ "Звездара" пети пут се вратила у ковид систем, на лечењу су 64 пацијента, а најмлађи има само 20 година. Директор те здравствене установе Петар Сворцан позива на вакцинацију, као и епидемиолог Предраг Кон који је оценио да ће се епидемиолошка ситуација у Србији погоршавати у наредним данима.

Кон је рекао да је очигледно да се грађани не придржавају епидемиолошких мера и да је по његовом мишљењу решење у увођењу одређених казни за оне који их не поштују.

У многим земљама у ресторане, установе и јавни превоз не може се без пропуснице / Фото ЕПА

Ковид пропуснице су спремне

Ковид пропуснице су спремне, али се чека финална одлука, поручили су надлежни, док са друге стране вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер сматра да је већ касно да оне дају прави ефекат.

На озбиљну епидемиолошку ситуацију указује и податак да су у КБЦ "Драгиша Мишовић" у марту и априлу прошле године биле лакше клиничке слике заражених трудница, а сада је увећан њихов број и потврђена тежа стања.

У Општој болници у Чачку хоспитализовано је 125 пацијената, у ЗЦ Врање 134 оболелих, од којих је на кисеонику 60 њих. И у Прокупљу је озбиљна епидемијска ситуација, током прошле недеље забележен је рекордан број грађана који су се јавили на прегледе - око 350, а сваки трећи је позитиван. И други окрузи у Србији бележе скок броја новозаражених, па је тако у болницама у Златиборском округу већ више од 500 ковид пацијената.

Фото: Депоситпхотос

 

Школе све више уводе онлајн наставу и комбиновани модел

Све комплекснија епидемиолошка ситуација приморала је и основне школе да промене систем рада, који је сада за ученике 7. и 8. разреда у девет локалних самоуправа по комбинованом моделу.

И у средњим школама у 45 локалних самоуправа од понедељка се примењује комбинована настава, док је онлајн настава у осам општина и градова.

Према најновијем пресеку, корона вирус у Србији у последња 24 часа потврђен је код још 7.201 особе, од тестираних 23.408 узорака. Преминуло је још 39 оболелих, а на респираторима је 195 пацијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)