ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ О ЗЛОЧИНИМА ОВК: Настављено суђење Саљиху Мустафи

С. Ј. М.

21. 09. 2021. у 12:21

ЛЕВА рука ми је била сломљена на три места, а на десној руци су ми сломили средњи прст. Глава ми је била озбиљно повређена и морао сам после да идем на операцију. На том месту имам ожиљак, ставили су ми осам копчи. Вилица ми је била повређена и поломљени сви зуби. Од тих повреда ја се ни данас нисам потпуно опоравио.

ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ О ЗЛОЧИНИМА ОВК: Настављено суђење Саљиху Мустафи

Мустафи продужен притвор за још два месеца / Фото принтскрин

Овако је заштићени сведок "3593" описао своје повреде које је задобио кад су га припадници такозване ОВК отели у априли 1999. године и данима пребијали, држећи га заточеног на имању у селу Злаш. Он је данас у Специјалном суду Косова наставио од јуче започето сведочење на суђењу једном од команданата терористичке ОВК Саљиху Мустафи, који је командовао групом која је починила те злочине.

Иако је на претходна два рочишта Мустафа напуштао судницу после паузе за ручак, не желећи да слуша оптужбе сведока, јутрос је седео на оптуженичкој столици. Председавајућа судија Мапи Фелт-Фоља је тражила да разговарају о његовом неприсуствовању суђењима. Мустафа је казао да је напуштао претресе пошто је недавно био под стресом због више разлога. Тада је седница затворена за јавност, тако да се није могло чути шта је оптужени испричао.

За јавност је поново отворена кад је сведок "3593" наставио да одговара на питања тужиоца, а Мустафа је био у судници. Међутим, и то сведочење је неколико пута затварано тако да се није могло чути шта је "3593" све испричао.

- Након што су ме једном претукли, тај што ме тукао, а то је оптужени, наредио је двојици да ме врате у подрум где су ме држали затвореног. Ја не изговарам његово име и не желим да га кажем док сам жив - казао је сведок, испричавши да је један од затвореника тад имао опекотине по телу, а да су му све време биле везане руке, тако да није могао да једе, кад су им давали по парче старог хлеба.

Заштићеном сведоку су показане и фотографије, на којима је он препознао кућу и околне објекте где су га држали заточеног и тукли. Сви објекти на том имању су у међувремену срушени.

Мустафи се суди за ратне злочине по четири тачке оптужнице: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство. Жртве су била шесторица албанских цивила, који нису подржавали ОВК или су били пријатељи са Србима.

Тужилаштво је завршило испитивање сведока, а заштитник жртава Ани Пуес је започела питањима како су те повреде које је задобио утицале на његов будући живот. Она је тражила да цело њено испитивање од сат времена буде затворено за јавност, јер ће њена питања бити приватне природе, па би заштићени сведок могао бити препознат.

БОНУС ВИДЕО: Хеликоптери КФОР-а надлећу Јариње

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)