ОПОЗИЦИЈИ МЕСТА У РИК-У: Завршен први дан међустраначког дијалога

С. С. Р.

17. 09. 2021. у 20:22

ПРВИ дан међустраначког дијалога о избоним условима који се води уз посредовање европарламентараца завршен је вечерас и постигнут је напредак око компромиса власти и опозиције.

ОПОЗИЦИЈИ МЕСТА У РИК-У: Завршен први дан међустраначког дијалога

Фото Танјуг

 Како “Новости” сазнају, стални састав Републичке изборне комисије биће проширен са 17 на још шест чланова. Три нова члана бићеиз ванпарламентарних странака које су део дијалога под “капом” ЕП, а преостала три из другог колосека у којем се разговара без странаца.

Такође, надзорно тело ће контролисати рад медија и како се странке понашају у кампањии. Остаје да се види да ли ће то бити већ постојећи надзорни одбор у оквиру парламента, или ће бити основано ново тело. Овде ће седам чланова делегирати власт, а пет опозиција. Договорено је да ће странке пре избора добивати 30 одсто новца, а 70 процената после поделе мандата. Сада је овај однос 20 напрема 80 одсто.Мањинама ће број потписа потребних за излазак на изборе бити смањен са 10,000 на 5.000 парафа, али ће се строго контролисати да ли су у питању заиста странке које се залажу за права мањина.

Према плану, европарламентарци ће договорено преточити у документ који ће сутра поделити учесницима дијалога, на почетку другог дана дијалога. Претпоставља се да ће после тога доћи и до потписивања споразума.

Инаће, састанак су данас напустили ССП,ДС,ПСГ и Покрет за преокрет, док су остали опозиционари присуствовали договорима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)