ВИШЕ И НЕ КРИЈУ - АЛБАНЦИ СПРЕМАЈУ ДЕСАНТ НА СЕВЕР! Петковић: Неће им поћи за руком да угасе српске средине

Д. Милинковић

18. 09. 2021. у 07:00

ОПАСНИ тајни планови Приштине за освајање севера Косова и Метохије унапред су осуђени на пропаст.

ВИШЕ И НЕ КРИЈУ - АЛБАНЦИ СПРЕМАЈУ ДЕСАНТ НА СЕВЕР! Петковић: Неће им поћи за руком да угасе српске средине

Фото Танјуг

Београд неће дозволити да Срби у покрајини буду на било који начин угрожени нити ће дозволити да се запали фитиљ нових сукоба који би угрозио безбедност нашег народа у читавом региону.

Ова оштра порука српских власти уследила је јуче након провокација из Приштине да ће појачати војно, безбедносно и полицијско присуство на северу покрајине. Наиме, оно на шта Београд упозорава већ дуже време - да постоје идеје да се насилно упадне у српске средине северно од Ибра - сада је отворено признао председник скупштине привремених институција у покрајини Глаук Коњуфца.

Он је рекао да приштинске институције праве план за повећање свог присуства у северном делу Косовске Митровице, где су, како је навео, "и даље паралелне структуре Србије које не могу бити угашене за шест месеци".

Фото Танјуг/АП

Тзв. Косовске бездносне снаге

На то је узвратио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који је поручио албанским политичарима да не покушавају ни да прете, а камоли да такве акције спроводе у дело јер то Београд неће дозволити:

- Такав сценарио је осуђен на пропаст. Као што никоме неће поћи за руком да угаси српске средине јужно од Ибра и асимилује Србе који тамо живе. Приштини би боље било да приступи формирању ЗСО јер је то једини план који има будућност када су у питању српске средине на КиМ. Наставићемо да будемо присутни свуда где је српски народ, да улажемо, градимо и радимо.

Петковић је још једном поновио да је Београд спреман да сва отворена питања са Приштином решава у дијалогу и за преговарачким столом, али да уместо конструктивне руке сарадње од стране албанских политичара стижу позиви на оружане сукобе и претње.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже, за "Новости", да се показује да су упозорења Београда да ће јачање војних капацитета лажне државе директно угрозити опстанак српског народа и да је уперено против Срба, посебно на северу. Он додаје и да је сада потпуно јасно да Приштина није спремна за постизање било каквог договора са Београдом:

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петар Петковић

- После признања Коњуфце више нема никакве дилеме да развијају војне планове за упад на север КиМ и за успостављање контроле над тим делом наше јужне покрајине. То може само да доведе до ужасних, трагичних сукоба. Сад је Запад на потезу, да покаже да ли има вољу да спречи такав развој догађаја.

Дрецун каже да би НАТО, односно Кфор, требало да спречи формирање те војне формације јер она није предвиђена Резолуцијом СБ УН 1244:

- НАТО, нажалост, игра неку двоструку улогу. Кфор је статусно неутралан, а већина земаља НАТО учествује у опремању и наоружавању тзв. Косовских безбедносних снага, односно те будуће "војске Косова". Веома интензивно их опремају, имају снажно наоружање, специјалне јединице, артиљерију. У односу на голоруки српски народ то је изузетно велика снага.

Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума, упозорава, за "Новости", да Приштина не прави ове планове самостално, већ за то има подршку појединих великих сила које на сваки начин желе да заокруже косовску независност. Он указује на још једну опасну димензију планова Приштине:

AP Photo

- Видимо да се спроводи та антисрпска стратегија, не само са косовске стране, него да је она у доброј мери оркестрирана и из Хрватске, подржана монтенегринским круговима и лично црногорским председником Милом Ђукановићем, као и екстремним политичким субјектима у Сарајеву који теже ка унитарној БиХ и укидању РС. Све се то уклапа у мозаик антисрпске операције ширег карактера. Маневарски простор Србије да се одупре овим процесима је у јединству и непристајању на било какве уцене, а поготово на неке насилне потезе тзв. окупације делова КиМ северно од Ибра. Ту свима мора да буде јасно да би Србија показала сваку одлучност да се то не може радити насилно и мимо договора и политичких процеса.

ПОЈАЧАНО ОБАВЕШТАЈНО ДЕЛОВАЊЕ

ПРИШТИНА већ дуже време групише своје снаге према северу КиМ, а Дрецун наводи да на том подручју имају распоређена два пешадијска пука, значајно наоружање, специјалне јединице, као и да праве нову базу у јужном делу Косовске Митровице.

- Спроводе и веома интензивно обавештајно деловање на северу КиМ. Ту имају подршку КФОР, односно НАТО, чије беспилотне летелице осматрају север Косова и административну линију. То се све одвија у дужем периоду и озбиљно забрињава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)