СМЕТА ИМ СВЕ СРПСКО: Дан јединства и националне заставе изазвао лавину напада, мањинама у Србији дозвољено да обележавају своје празнике

Д. М.

17. 09. 2021. у 08:30

ПО ко зна који пут, за део опозиције у Србији и појединце из јавног живота, Срби у сопственој држави треба да имају мања права од, рецимо - националних мањина.

СМЕТА ИМ СВЕ СРПСКО: Дан јединства и националне заставе изазвао лавину напада, мањинама у Србији дозвољено да обележавају своје празнике

Фото: П. Милошевић

Овај парадокс да некима, и споља и изнутра, "боде очи све што је српско" поново је испливао на површину поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Тако су уместо позива на саборност око српских симбола и неговања традиције и прошлости, из одређених кругова и у Србији и у региону пљуштали напади и критике да је то "лични празник Александра Вучића" и "део пројекта стварања српског света".

У тим нападима, свесно или несвесно, пренебрегавали су чињеницу да националне мањине у Србији, и по Уставу и по законима, такође имају право да славе своје празнике и истичу симболе, што је Србима у окружењу најчешће ускраћено. А сада би неки то право Србима очигледно хтели да ускрате и у Србији.

На то је јуче указао и министар унутрашњих послова Александар Вулин, који каже да је Вучић мета напада јер је Србе ујединио:

- Шта је проблем у томе да Срби буду јединствени?! Нисам приметио да било коме у региону смета када Албанци обележавају Дан заставе и истичу своју заставу где год да живе. Нисам чуо да су у Хрватској имали неких примедаба на то. Нити је неко у Црној Гори имао проблем са тим откад се то ради усред Подгорице, у Тузима. Али када Срби треба да истакну своју тробојку, онда је то проблем.

Фото Танјуг

Косовска Митровица

Политиколог др Љубиша Деспотовић, за "Новости", нападе на Дан јединства, слободе и заставе тумачи као исказивање аутошовинизма:

- То је системски аутошовинизам који се у овој последњој фази намеће кроз глобализацијске стандарде. Реч је о оним појединцима и структурама нашег друштва који испуњавају обавезе према својим спољним господарима. Те тзв. глобалистичке елите хоће да успоставе стандарде по којима националне државе морају да нестану. То је други ешелон обавештајног рада и пропаганде против одређене земље. То су тзв. агенти од утицаја који кроз концепт аутошовинизма нападају све што је национално. Данас нападају Вучића, сутра ће неког другог уколико буде бранио националне вредности. И ови напади су очигледно координисани између домаћих и регионалних структура да оспоре све што је национално, а мете су актуелна власт и СПЦ. Исту матрицу видели смо у Црној Гори, па у Хрватској, БиХ...

И АЛБАНЦИ ИСТИЧУ ОБЕЛЕЖЈА

У ЧЛАНУ 16 Закон о заштити права и слобода националних мањина стоји да свака национална заједница у Србији има право "на употребу националних симбола и знамења". Осим застава националних мањина увек мора да буде и застава Србије.

* Мађари славе 15. март, празник посвећен револуцији и устанку из 1848. године

* Румуни обележавају 1. децембра свој национални празник Дан уједињења Трансилваније и Румунске кнежевине.

* Хрвати обележавају четири празника: дан рођења бана Јосипа Јелачића 16. октобра, благдан Светог Јосипа, заштитника хрватског народа 19. марта, дан рођења бискупа Ивана Антуновића 19. јуна и дан избора првога сазива Хрватског националног већа у Србији 15. децембра.

* Словаци 7. августа обележавају Словачке народне свечаности.

* Русини 17. јануара обележавају свој национални празник.

* Албанци 28. новембра обележавају Дан заставе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)