ВУЧИЋ НА УШЋУ: "Дођите и уверите се у снагу наше војске" - Следеће године полеће домаћи дрон! (ВИДЕО)

Novosti online

15. 09. 2021. у 08:04

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обилази приказ средстава наоружања и војне опреме, који Министарство одбране и Војска Србије организују у парку Ушће у Новом Београду.

ВУЧИЋ НА УШЋУ: Дођите и уверите се у снагу наше војске - Следеће године полеће домаћи дрон! (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник је након што је стигао поздравио постројене војнике, и потом је у друштву Ненада Милорадовића, помоћника министра одбране за материјалне ресурсе, прегледао наоружање.

- Преко 70 одсто људи су нам из пет округа на југу Србије. Увек били најхрабрији део од свих нас, најмање кукају, бескрајно воле Србију. Све нам је буквално југ Србије - рекао је председник у разговору са војницима.

- Добра машина - питао је председник тенкисте испред возила Т-72МС, на шта му је посада одговорила да је најбољи.

Потом је било разговора о навођеним противтенковским ракетама "корнет", које су тренутно међу најбољим на свету, и Милорадовић је информисао председника да ћемо до краја године добити то оружје.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

- Моћна ракета, јефтина је, а уништава тенк који кошта три или четири милиона. Ови западни тенкови и пет или више - рекао је Вучић, који је затим разговарао са постројеним војницима, и одушевио се када је чуо да је једна припадница артиљеријске јединице из Топлице.

- Јуначка Топлица, увек је војску највише волела - истакао је председник.

На шаљиву опаску председника да је пола војске сада на Ушћу, Милорадовић и министар Небојша Стефановић су појаснили да је ту највише возила која тек треба да буду уведена у наоружање - ПАСАРС-и и Норе.

Вучића је посебно занимала модуларна аутоматска пушка домаће производње М-19, којој је могуће мењати калибар.

- Шојгу ми је рекао за ово да има само једну примедбу. Да мора да буде провидни магазин, како би војници могли да виде колико има муниције - рекао је председник, а Милорадовић га је известио да ускоро улази у производњу.

Југослав Петровић, директор предузећа "Југоимпорт", известио је председника Вучића да ће оклопно возило "Лазански" бити приказано на Сајму наоружања, и да то државно предузеће ради на развоју дрона самоубице.

- Ово нисмо могли ни да сањамо. Ми смо наручили нови "Панцир М1", видели сте колико је "Мигова" сачекало Ангелу Меркел, то су све ремонтовани авиони - рекао је Вучић.

Председника је посебно интересовао начин на који ће радити ројеви дронова самоубица, које развија државно предузеће Југоимпорт СДПР, који ће бити лансирани са возила и обрушавати се на непријатеља.

- Е ово је оружје, Милорадовићу - рекао је председник приликом прегледања дрона ЦХ-92, на шта му је речено да ће идуће године и наш "Пегаз" бити уведен у наоружање.

- Коначно улази у наоружање. Хвала вам, обрадовали сте ме - истакао је Вучић.

Обраћање председника Вучића

Председник је на почетку обраћања новинарима позвао све грађане да дођу, и доведу децу, како би се уверили колико је наша војска напредовала.

- Моћи ће да виде и Панцире, и Милоше, Лазаре, ПАСАРС-е, све што једна војска мора да има, до дронова наших у које све више улажемо. Да виде и оно што обнављамо, а што смо до пре неколико година уништавали, попут "стрела". Ми данас имамо 25 хеликоптера више него што смо имали пре неколико година, то је неупоредиво у односу на то како је било - рекао је председник.

Он је истакао да раст војске прати раст и напредак државе, и да је за то кључан људски фактор.

- Без људи све ове машине не вреде ништа. Позивам све људе да дођу, увере се у снагу војске и виде да није за џабе Србија оволико напредовала свих ових година - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је за нас важно да сачувамо сигурност на КиМ, али и додао да не може да утиче на ирационалне потезе. Потом је говорио о уништавању домаћег наоружања претходних година.

- Давали су нам двеста долара да уништавамо своје оружје. То данас више није случај. Ми смо самостална и независна, слободна и слободарска земља. А да будете слободни и независни није лако, то је питање чврстог става. Све смо ресурсе обновили, резерве хране су нам 100 одсто. Дали смо много много више новца него икада раније. Оно што нам недостаје су људи, па ћемо морати да их мотивишемо додатно - казао је председник.

Вучић је рекао да је пажљиво слушао шта је говорио Саша Јанковић, који је недавно открио како су му из страних амбасада нудили да га сруше.

- Захвалан сам му што је то рекао, и сигуран сам да није слагао. За то је потребна вишеслојна анализа, озбиљнијих ту ствари има које су изречене, и које сведоче о времену у коме живимо. Указао бих само на једну ствар, која је природна и нормална, и не треба људе да изненађује. Важно је да је господин Јанковић рекао да су то амбасадори, а не нижи службеници. То је веома важна чињеница. То су директно представници држава који су то говорили, мислим да знам и који су. А ја желим да питам људе: "А зашто ви мислите да они хоће да ја будем на власти". Па ја нећу да уништавамо "стреле", што бих ја био у њиховом интересу, ако Србија брже напредује од осталих. Што да ме воле, па нисам им из ока испао - рекао је Вучић, па додао:

- Ја не мислим да су хтели да ме убију, али им је само неко достављао мој кардиоваскуларни картон. Али није страшно умрети, сви ћемо једном умрети. Много је важна та његова изјава за историју Србије. О томе ће се писати за 10, 20 или 50 година. Што се мене тиче, док сам на овом месту водићу политику самосталне, слободне, независне Србије, водећи рачуна само о нашим интересима. За такву политику увек морате да платите одређену цену. Сви заједно опозициони лидери немају негативних објава као и ја. Тако то изгледа у диктатури.

Председник је истакао да нико не може да победи резултат и рад, и рекао је да многи због сујете одлазе у стране амбасаде.

- Сигуран сам да то није усамљен случај, већ има десетине таквих људи. Има људи у мојој странци који имају само позитивне објаве, према истраживањима које смо радили. Али нико за њих неће гласати. Људе занима садржај, а не објаве - рекао је Вучић.

Он је прокоментарисао протест такозваних еколога, и истакао да нема пуно времена да се бави њима, пошто мора да ради неке важније ствари.

- Ми бисмо желели да они учествују на изборима, да коначно победе, али да би победили неко мора да преброји гласове, а то не иде на "мајке ми". Морају да победе, па тек онда могу на власт. А то спалићемо, напашћемо, то више не функционише тако. Ја њима желим много среће на изборима, а ја им кажем да ћемо да се боримо, и то веома снажно, чистом и позитивном кампањом, резултатима, и ониме што смо направили са нашом војском и полицијом, изградњом путева, стадиона, болница, гасовода - закључио је председник Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)