АЛЕКСАНДАР БОЦАН-ХАРЧЕНКO ЗА “НОВОСТИ”: Стабилна држава самостална је и на спољном плану

Н. С.

13. 09. 2021. у 08:33

У РУСИЈИ се од 17. до 19. септембра одржавају парламентарни избори, чији ће резултати бити предмет помних анализа у Москви, али и широм света.

АЛЕКСАНДАР БОЦАН-ХАРЧЕНКO ЗА “НОВОСТИ”: Стабилна држава самостална је и на спољном плану

Foto: Printskrin Youtube

О њима разговарамо са Александром Боцан-Харченком, амбасадором Русије у Србији.

* Да ли ће гласачи у односу на владајућу Јединствену Русију одлучивати према њеном страначком програму или је за њих значајније поверење у председника РФ Владимира Путина?

Пре свега, хтели бисмо да позовемо све руске држављане који се налазе у Србији, да учествују у парламентарним изборима. Гласање ће се одржати 19. септембра на биралишту у Амбасади Русије у Београду.

Код руске јавности постоје тежње за заиста независном сувереном политиком, друштвено-економском добробити, очувањем традиционалних вредности. Такав приступ подразумева промовисање уједињујуће стваралачке спољнополитичке агенде, јачања међународне сарадње на основу једнакости и с обзиром на узајамне интересе. Ту стратешку линију је утврдио председник Русије Владимир Путин. Шеф државе је у сталном дијалогу са представницима свих парламентарних странака и институција цивилног друштва.

На предстојећим изборима ће руски народ сам одлучити која политичка опција предлаже програм који у највећој мери одговара његовим очекивањима. Урадићемо све да гласање буде праведно и фер, потпуно у складу са највишим међународним стандардима.

* Колико ће на овим изборима бити нових лица на гласачким листићима и шта је доминантније као тема, домаћи проблеми или спољна политика земље?

За 500 места у државној Думи конкурише око 6.000 кандидата. Међу њима су и искусни политичари, и истакнути представници науке, културе, пословних кругова, спорта, који први пут проверавају своје снаге. То пружа бирачима широки демократски избор и омогућује да парламент ефикасно ради на свим пољима. Не сумњамо да ће ускоро по формирању новог сазива државне Думе бити настављена садржајна сарадња са Народном скупштином Србије.

Наравно, у жижи интересовања су и унутрашња и међународна питања, јер су нераздвојно повезана. Главни циљ руске спољне политике је стварање максимално повољних услова за свестрани развој земље, обезбеђење њене безбедности, повећање благостања држављана. И обрнуто, без стабилности "код куће" је изузетно тешко спроводити самосталну спољну политику.

* Поједине земље су говориле о руском утицају на њихове изборне процесе. Има ли обрнутих примера, да се страни фактор уплиће у руске изборе?

Нека неосноване оптужбе на рачун Русије за "мешање" буду на савести оних који их шире без икаквих убедљивих доказа. Никада нисмо агитовали за један или други исход изборне кампање у другим државама. Док управо то западњаци раде у односу на нашу земљу. Ево последњег примера: у Европарламенту су предложили да се Комитет парламентарне сарадње Русија-ЕУ користи за одабирање "перспективних" руских политичара. Држи се обука грађана у вођењу политичке делатности. Њима се пружа велика финансијска и организациона подршка. Предузимају се покушаји да се утиче на руске сународнике у иностранству. Априори се ради на дискредитовању резултата свенародног гласања. Као реакција, у Русији је донет низ законских мера за спречавање спољног мешања и заштиту државног суверенитета.

Фото: АП

Маркантна је у овом контексту још једна ствар. На ове изборе је Русија позвала међународне посматраче, укључујући и оне из Србије. Позив је одбио само Биро за демократске институције и људска права ОЕБС-а. За њега је била издвојена највећа међу свим међународним организацијама квота, 50 људи; узгред, последње изборе у САД је пратило 47. Одговорили су нам да је потребно упутити 500. При томе документи ОЕБС-а не садрже упутства о броју међународних посматрача, иако је Русија у више наврата предлагала да се консензусом разраде стандарди у тој сфери. Засад постоје само нека "правила" измишљена у оквиру Бироа од стране западних дипломата. На крају, Биро је одлучио да не формира делегацију. Ипак, тешко је да та одлука допринесе побољшању његовог угледа.

Сигурни смо да спољни фактори неће сметати да држављани Русије остваре своја уставна права. Опредељени смо да се избори одрже отворено и транспарентно, стриктно у складу са руским законодавством и међународним обавезама наше земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЧИЋ О УВРЕДАМА МИЛАНОВИЋА НА РАЧУН АНЕ БРНАБИЋ: Много више говорите о себи, него о њој