СТРАНКАМА НОВАЦ И БЕЗ АВАНСА: Настављени разговори о изборним правилима, финиш вероватно следеће недеље

С. С. Р.

11. 09. 2021. у 12:00

ПОТПИСИВАЊЕ споразума између власти и опозиције, у оквиру међустраначког дијалога о изборним условима, које је најављено за данас, у присуству председника Александра Вучића, одложено је због додатних консултација.

СТРАНКАМА НОВАЦ И БЕЗ АВАНСА: Настављени разговори о изборним правилима, финиш вероватно следеће недеље

Фото Архива

Како сазнају "Новости, на јучерашњем састанку радне групе део представника опозиције је истакао да још нису добили предлоге медијских кућа, а посебно јавних сервиса РТС и РТВ, о плану емисија током кампање. Они су изнели и став да не треба да потписују документ у дану када је заказан протест за очување река испред парламента. Зато ће се, највероватније, наредне недеље састати са председником Вучићем како би дискутовали о садржају документа.

Ипак, јуче су постигнути одређени помаци у односу на радни документ, предлог власти, који је учесницима подељен прошле недеље. Он се односи на то да странке не морају да поднесу јемство како би добиле новац од државе за финансирање кампање. Новина је да партије не морају да поднесу гаранцију, али ће у том случају странкама износ бити исплаћен после објављивања резултата, под условом да су освојиле најмање један одсто гласова. Онима који приложе јемство, новац ће лећи на рачун пре дана за гласање.

Такође, у сталном саставу бирачких одбора на локалу биће и представници странака који немају одборничке клубове, али само под условом да њихови одборници нису "прелетачи".

И даље је отворена тема о подели новца за кампању, односно о проценту који ће се добијати пре избора и после доделе мандата, као и да ли ће у РИК бити и представника непарламентарних странака.

Број потписа

У РАДНОМ предлогу власти наведено је да ће избори за председника, посланике и одборнике Београда бити одржани 3. априла. Број потписа грађана за излазак на изборе странака националних мањина смањује са 10.000 на 5.000, парафе могу да оверавају нотари и општински оверивачи, функционери који су уједно и кандидати не смеју седам дана пред гласање да отварају инфраструктурне објекате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)