МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ: Виђење Вучића као дежурног кривца је постало једна мода на Балкану - Зашто би некоме сметао српски свет?

Новости онлајн

08. 09. 2021. у 11:30

МИЛОРАД Вучелић, главни и одговорни уредник "Вечерњих новости", гостовао је у јутарњем програму на телевизији Пинк, где је говорио на тему насиља на Цетињу које се догодило током викенда уочи устоличења митрополита Јоаникија.

МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ: Виђење Вучића као дежурног кривца је постало једна мода на Балкану - Зашто би некоме сметао српски свет?

Фото: Принтскрин/Пинк

- Што се тиче СПЦ за њу су и догађаји на Цетињу, и комите, и ова дама Фон Крамон чији је свекар 1944. године добио златни крст од Хитлера, тако да она када завири у своје породичне албуме има на шта да се ослони – то је и за Српску православу цркву, и Митрополију, ситан назеб и плитак поток. Наша Српска православна црква је преживела и Турке и Аустроугаре, и комунисте бољшевичког типа, и НДХ, и још многе. Та црква је преживела то, тако ће лако преживети и ово.

Коментарисао је и чињеницу да се у списима црногорске лажне елите митрополит Јоаникије назива „црногорским отпадником“.

- Митрополита Јоаникија називају „црногорски отпадник“ зато што је рођен у Бањанима, што је провео цео свој живот тамо, и основни проблем који у њему виде је тај што он верује у Бога. Људи који не верују ни у шта, који измишљају власт ДПС-а која је показала да у свом практиковању власти није веровала ни у шта сем у голу силу, богаћење и спрегу са криминалним групама, као и дискриминацију Срба. Када је та власт напола пала, пошто је она напрсла, није пала, она је напола пала политички на изборима, али није пала структурно, онда се показало да они немају никакву идеологију, јер су они владали у име властитих интереса, непосредних који постоје, и уз неку европску реторику „ми смо део Европе“… Они су онда морали да дођу до идеологије какве-такве, па су онда дошли до неког комитизма и неких магловитих тема, па су стрпали у исти кош и фашистичке жртве и фашисте праве, антифашисте и смешали све то, и они више не знају шта славе, да ли славе 13. јул или 10. април.

- Е онда се ту развила једна друга идеологија и једна друга реторика кад је Вучић у питању, као "ми волимо Србију и немамо ништа против Српске православне цркве, али тај Вучић"… То је један континуитет, они стално воле Србију, али је прво не воле због Милошевића, па онда воле јако Србију, али им смета Коштуница, па онда воле Србију али им сметају лични односи између Ђукановића и Тадића, лоши, а онда је дошло до ситуације да они воле Србију, али "тај Вучић". Зашто – па једноставно разлог - истакао је он.

Фото: Принтскрин/Пинк

Вучелић наводи да је дискриминација према Србима уткана у темељ „грађанске“ државе на коју је црногорска елита толико поносна.

- У темељ њихове „грађанске“ државе је узидана дискриминација према Србима, сагрегација, и према православној цркви. Зашто је настало ово отимање које се наставља између осталог и сада преко неке Скупштине општине Цетиње која хоће да узме манастир. То су ствари стварно за дијагнозу, али дијагнозу клиничку, нису то оцене које овако ми можемо да дајемо, нисам ја компетентан на том пољу, али довољно је да уочим шта је, а то је за хоспитализацију и то мора да се лечи.

Коментарисао је и изјаве Виоле фон Крамон која каже да Вучић снажно подржава ДПС.

- Како им није сметало што је Црна Гора перманентно била полигон за рушење српске власти? Како им није сметао тржишни привезак за дрогу или било који други шверц? Одједанпут њима селективно смета по правилу оно што им уопште не смета? Они полазе од тога да ми кад год се овде пробудимо у Србији мислимо о томе како то да заузмемо Црну Гору и како да срушимо Црну Гору. Ко оспорава њихову државу? Кад је оволико држава које имају много мање основа за државност, што би Црна Гора која има на шта да се ослони била оспоравана - подвукао је Вучелић.

Фото: Принтскрин/Пинк

Говорио је и о наводима Ненада Чанка који каже да је „полиција на Цетињу провоцирала људе“.

- То су недостојни људи, недостојне приче. Ми смо видели шта се десило. Оно што је парадокс: зачетак црногорске државности је настао управо преко Светог Петра Цетињског, преко тих митрополија. И шта се онда догодило? Црква која је пружила прилику управо устоличењем држави да се врати и да буде суверена. Та држава је у једном тренутку пала на пар сати, а кад држава пада на пар сати, то је озбиљан знак да са њеном сувереношћу нешто није у реду. И та црква и то устоличење, наш патријарх и митрополит Јоаникије су дали прилику црногорској држави да се успостави и да створе шансу себи да наставе неким путем, да се усправе и да буду права држава. Они су пошли од једне погрешне претпоставке да није могуће да Порфирије и Јоаникије верују у Бога, да су они тврда вера, јер они су мирно рекли да ће поћи пешке кроз брда, како се некада радило, да ће устоличити Јоаникија, па шта буде. Као што је смешно ово сада у Беранама – видите ви тек сада то непознавање Црне Горе. Ти људи из Београда који подржавају ДПС, ту њихову полураспалу власт, који не знају шта је Беране, који не знају шта су Васојевићи, нити знају шта може бити, и даље држе овде своје насловне стране. Ово виђење Вучића као дежурног кривца је постала једна мода на Балкану. Они за све своје проблеме криве Вучића, а све због тога како се он понаша према Србима у региону, што је његова уставна обавеза да подржава Србе ма где они били.

Фото: Принтскрин/Пинк

- Догодило се то да је Србија са Вучићем ових последњих година значајно ојачала, и да је почела да врши своје уставно дате функције – да води рачуна о Србима. Да је Вучић заиста експонент неког српског хегемонизма, и да су уз то наслоњени и руски империјални интереси, мене занима ко би се то супротставио томе и где су та стратишта тих људи који су пали као жртве великосрпског хегемонизма? Немој да се лажно хероизирају ни уназад и сад.

- Српски свет је једна нормална идеја. Шта има спорно у тој идеји? Да се ми изјашњавамо око истих вредности које постоје. Зашто је њима српски свет опасан? Када сикћу на Србе, фашисти, они сикћу на своје сународнике – Срби живе поред њих и нису ни мигранти, нити су дошли у туристичку посету, Срби живе ту одвајкада. Кад проглашавају српски народ геноцидним, они не знају да проглашавају своје комшије, своју трећину, своје дедове. Када им толико смета та окупација, они су били два месеца окупирани од српских туриста, стотине хиљада туриста. Ко оспорава ту њихову државност? Отцепљење је чињеница и мора се поштовати. Ја поштујем њихову државност, управо јер је она почела од краља Петра, од Његоша и Данила, од краља Николе. Па краљ Никола је србовао више од свих њих заједно. Нико више није србовао у читавом њиховом корпусу. Његош ће на крају заиста испасти „болесник“. Човек мислио да је српски владика - а није, мислио да говори српским језиком - а не говори, посветио странцу „праху оца Србије“ свој "Горски вијенац". Замислите тога великога писца који стално пише о странцима и који сам себе сматра странцем. На крају ћемо истрагу потурица претворити у истрагу против Срба у Црној Гори, и стих „нека буде борба непрестана“, претворити у стих нека буде борба против СПЦ - закључио је Вучелић.

БОНУС ВИДЕО:

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ: Ори се песма на Цетињу после устоличења митрополита Јоаникија

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)