ИЗ СТРАХА СЕ ПОСТАЈЕ Е-СРБИН: Незадовољство хрватске деснице због пописивача из редова мањина

Ј. Керблер - Стални дописник из Загреба

08. 09. 2021. у 09:11

АТРАКТИВНИ спот, који се у Хрватској врти на свим телевизијским каналима и који је осмислило Српско народно веће (СНВ), позива данима Србе да учествују на предстојећем попису становништва који почиње наредне недеље, користећи могућност електронског попуњавања упитника.

ИЗ СТРАХА СЕ ПОСТАЈЕ Е-СРБИН: Незадовољство хрватске деснице због пописивача из редова мањина

Фото Архива

СНВ је у оквиру кампање "Не буди само Србин...буди е-Србин" у овом споту позвало Србе да се без страха национално изјасне. У споту мушкарац, који се презива Србљановић, у замраченом стану са спуштеним ролетнама и маскиран, отвара на компјутеру страницу за онлајн попис становништва и уписује да је по националности Србин. На крају спота се каже "можеш се изјаснити које си народности, а да нико то не сазна".

Српско народно веће је проценило да ће многи Срби у Хрватској, поготову они који живе у срединама где и даље осећају притиске, лакше да се определе за изјашњавање о националности и вери на интернету.

Истовремено траје и кампања у којој хрватски политичари позивају Србе да учествују у попису становништва, а потпредседник Сабора Фурио Радин, посланик из редова италијанске мањине каже "не бојте се изјаснити, не бојте се политичких порука". Разлог оваквим порукама је све већи притисак десничара, који обесхрабрују Србе да изађу на попис.

У првој фази пописа сви грађани Хрватске имаће прилику, од 13. до 26. септембра, да учествују у попису тако што ће упитник попунити електронским путем. У другој фази, од 27. септембра до 17. октобра, на терен ће изаћи пописивачи.

У неким срединама, пре свега у Вуковару, чују се примедбе да ће Србе пописивати они који су из редова српске мањине. То је практичније, јер пописивачи из редова мањина познају и језик и писма припадника разних мањина које живе у Хрватској, од Срба и Италијана до Мађара. Зато је Државни завод за статистику прихватио сугестије и одобрио да у срединама где живе припадници мањина, пописивачи могу бити из њихових редова. Томе се жестоко противе политичари крајње десних странака, јер сматрају да овакви пописивачи могу да буду пристрасни и да уносе погрешне податке.

Тако градоначелник Вуковара Иван Пенава тврди да се могу очекивати манипулације "које годинама проводе етно-бизнисмени", што је очито усмерено на Милорада Пуповца.

- Захтевамо да попис буде тачан и истинит, без могућности манипулисања када је реч о Вуковару, Бенковцу, Вргорцу, Книну - тражи Пенава, који је и кандидат да наследи певача Мирослава Шкору на челу Домовинског покрета.

Фото Архива

И други политичари крајње деснице критикују одлуку да пописивачи буду из редова мањина, оцењујући да је то противуставно. "Поготово када се ради о захтеву да пописивачи српске мањине буду искључиво Срби", сматра Каролина Видовић Кришто, док мањински посланици у Хрватском сабору не виде ту никакав проблем. У неким деловима Истре припадници италијанске мањине већином говоре италијански, па је и логично да пописивачи буду из њихових редова.

У Државном заводу за статистику кажу да је тај обичај да пописивачи буду припадници мањина примењиван и приликом прошлих пописа и никада није било проблема.

ЗАРАДА И КАЗНЕ

ПОПИСИВАЧИ ће у Хрватској моћи да зараде од 500 до 700 евра, а посао су добили углавном студенти. Грађани не морају да их пусте у свој дом, попис може да се обави и изван стана, а засада није објављено да ли пописивачи морају да буду вакцинисани када је корона у питању. Иначе, казне за давање неистинитих података су до 700 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)