ПОТРАГА ЗА НЕСТАЛИМА НИЈЕ ПОЛИТИЧКО ПИТАЊЕ: Петар Петковић - Србија се са дужним пијететом сећа свих оних чија је судбина непозната

Д. Зечевић

30. 08. 2021. у 15:53

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију, др Петар Петковић истакао је да се “држава Србија и српски народ данас, на Међународни дан несталих, са дубоким поштовањем и дужним пијететом сећају свих оних чија је судбина остала непозната након трагичних догађаја на простору бивше Југославије.

ПОТРАГА ЗА НЕСТАЛИМА НИЈЕ ПОЛИТИЧКО ПИТАЊЕ: Петар Петковић - Србија се са дужним пијететом сећа свих оних чија је судбина непозната

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је нагласио да смо као држава, захваљујући председнику Александру Вучићу вратили културу сећања, да се никада не забораве и невине српске жртве.

- За нас питање потраге за несталима није ни политичко, ни дневно политичко питање, није питање етничке припадности већ дубоко хумано и цивилизацијско питање чије је решавање заједнички дуг према прошлости, али и према будућности и суживоту који желимо да градимо са својим комшијама. Поразно је да се ни данас, две деценије касније, не зна судбина 1.639 лица свих националности која су нестала током сукоба на простору Косова и Метохије. И данас, породице са болом али и надом чекају истину о њиховом страдању и могућност да своје ближње ожале на достојан начин - истакао је Петковић додајући да због тога никада нећемо одустати од потраге за несталима нити престати да инсистирамо да се расветли судбина сваког појединца.

- Нажалост, сведоци смо да приштинска страна решавању овог питања приступа једнострано, занемарујући српске жртве и српска страдања, покушавајући да и данашњи дан искористи за напад на званични Београд уместо одговора на питање када ће дозволити претрагу за несталим Србима? Показујући одговоран однос према овом питању, званични Београд одговорио је на све захтеве Приштине и претражио укупно 22 локације. Међутим, од 10 локација на простору Косова и Метохије чију је претрагу тражио Београд на основу релевантних и утемељених сазнања да могу скривати посмртне остатке Срба несталих током сукоба на КиМ, за сада је претражена само једна. Реч је о локацији Бункер код Ђаковице у којој су нађени остаци петочлане породице Шутаковић и два члана породице Петровић - додао је у данашњем саопштењу за јавност директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и поставио питање, које је како је казао, постављено и током претходних рунди дијалога у Бриселу – када ће бити омогућена претрага преосталих девет локација и то: Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Лугово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја код Ђаковице.

- Приштина и даље одбија да дозволи мешовитим комисијама да изврше претрагу ових локација, као и да се изврши идентификација посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини. На тај начин се не граде заједничка будућност и помирење, због чега и на данашњи дан апелујемо на међународну заједницу, али и Приштину да покажу конструктиван приступ решавању питања судбине несталих - закључио је у саопштењу за јавност др Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)