ИНТЕРВЈУ Петар Петковић: Куртијеви Срби руше српско јединство

С. Ровчанин Томковић

23. 08. 2021. у 12:10

НИКАДА као до сада нисмо имали овако удружене и синхронизоване нападе на српско јединство и слогу на Косову и Метохији.

ИНТЕРВЈУ Петар Петковић: Куртијеви Срби руше српско јединство

Фото Д. Миловановић

И док се у српским срединама удружују албанске партије које први пут излазе са заједничким кандидатима, у исто време јавља се пар појединаца српског имена и презимена који би отворено да цепају српско јединство. Коме то иде у прилог? Србима сигурно не.

Овако у сусрет локалним изборима на Косову и Метохији, где Срби неће наступити на заједничкој листи, у интервјуу за "Новости", говори директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Лидери Срба на КиМ позивали су да Срби стану под исту Српску листу, али и овога пута неће бити тако. Колико то штети интересима нашег народа на КиМ?

- Нажалост, плашим се да на овим изборима имамо одређене Куртијеве Србе чији је главни интерес напад на српску слогу. Кад превлада глад за фотељама, наспрам општег добра и интереса, добијете некакве "независне кандидате" који су заправо само независни од свог народа и државе Србије, а зависни од власти и политичара у Приштини. То Србима никада није добро донело. Али не може та мањина да поништи наше резултате. Зна добро наш народ ко подиже куће и станове, ко гради болнице и вртиће, ко отвара нова радна места и ко је народу дао директну финансијску помоћ од 100 и 200 евра. Због тога само Српска листа има подршку званичног Београда и председника Александра Вучића! И уверен сам да ће, како то и председник каже, српска слога превладати, јер наш народ нема никог ближег од своје државе Србије. Без Српске листе, Срби на KиМ били би лаке мете за све политичке профитере којима су срце и новчаник у Приштини и који одатле добијају отворену подршку.

Kако коментаришете позиве Вилијама Вокера Албанцима у дијаспори да се уједине и оснују покрет?

- То је доказ да се Срби на KиМ данас налазе у веома тешкој ситуацији и да се многи радују појединцима који би да разбију српску слогу. Само нек се удружују, ми ћемо бити уједињени у Српској листи као бедему против таквих претњи. Посебно забрињава што сви ћуте на покушај стварања "велике Албаније", јер је управо Трећа призренска лига настала у дијаспори.

- Рок по којем су се стране обавезале у Вашингтонском споразуму да неће лобирати за признавања, односно повлачења истиче 4. септембра. Очекујете ли да Приштина агресивније крене у акцију и какав одговор спрема Београд?

- Приштина се ни до сада није показала као кредибилан партнер, јер обавезе систематски не испуњава. За једностране потезе Приштине, Србија има спреман одговор, који ће бити снажнији. Неозбиљно би било да откривам државну стратегију, довољно је да подсетимо да је у време мандата председника Вучића 18 држава повукло признавања, док су главне приштинске иницијативе завршавале неславно.

Фото Д. Миловановић

Писали сте међународној заједници о многобројним нападима на Србе, имовину и манастире, има ли одговора?

- Србија од 1999. године нема војску и полицију на KиМ, али чини све да осигура безбедност. Реакције су идентичне - згражавање, осуде, понеки оштар твит, али Срби од тога немају ништа. Тражимо да се повећа безбедност у српским срединама, посебно јужно од Ибра, да ниједно дете не доживи судбину Николе Перића из Гојбуље или Ранка Бацића из Kлине, који су претучени. О свакој претњи ћемо обавестити међународне представнике, да их суочимо са проблемом од кога би да склоне поглед и натерамо да делују.

Страхујете ли од најава да се број војника Kфора може смањити или чак мисија потпуно повући?

- Такви потези имали би далекосежне последице на мир и претња су опстанку Срба. Не желим да верујем да су опасне најаве озбиљне, јер би то било као да је неко упалио шибицу поред бурета барута. И председник Вучић више пута је добио јасна уверавања да нема повлачења.

Приштина није формирала ЗСО, на преговорима чини све да се они обесмисле, а реакција света је млака. Има ли смисла у таквој атмосфери преговарати и да ли очекујете да ће дијалог, ипак, донети резултате?

- Не водимо дијалог ради дијалога, већ уверени да је то једини пут ка бољем животу.

Нећемо престати да инсистирамо на формирању ЗСО као механизму за остваривање колективних права Срба, потрази за несталима... Kуртијева блокада преговора је покушај да обесмисли сваки споразум. На сваком слову потписаних договора Београд све време инсистира и нећемо никад одустати.

ДРАГИЧИНЕ МУКЕ, СРАМОТА ЗАПАДА

- ПОВРАТНИЦА у Ђаковицу Драгица Гашић не сме да изађе на улицу. Kако охрабрити Србе да се врате када су њени проблеми скоро свакодневно главна вест?

- Случај Драгице најфлагрантнији је пример кршења људских права на тлу савремене Европе и шире. Њене муке, срамота су на лицу међународне заједнице која није у стању да јој обезбеди слободу кретања и омогући да купи хлеб у локалном маркету. Због тога је стопа повратка мања од два одсто. Међутим - колике год биле мржња и агресија Албанаца према Драгици, помоћ државе ће бити још снажнија! Kанцеларија је успела да јој опреми стан, организује доставу хране и лекова, да уз помоћ адвокатског тима на суду спречимо исељење и спремни смо да до краја бранимо њено право на опстанак и останак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)