ГОРАЖДЕВАЦ ЗАСЛУЖУЈЕ ИСТИНУ И ПРАВДУ: Богдан Букумирић охрабрен данашњим разговором са председником Вучићем

Д. ЗЕЧЕВИЋ

18. 08. 2021. у 19:26

Богдан Букумирић, који је 13. августа 2003. године, као петнаестогодишњи дечак, преживео напад албанских екстремиста на реци Бистрици у Гораждевцу, разговарао је данас са председником Србије Александром Вучићем.

ГОРАЖДЕВАЦ ЗАСЛУЖУЈЕ ИСТИНУ И ПРАВДУ: Богдан Букумирић охрабрен данашњим разговором са председником Вучићем

Фото А. Саханић

Председник је подсетио да овај напад никада није расветљен и обећао да ће учинити све да се сазна истина о злочину, у којем су убијени Богданови другари Пантелија и Иван.

После пријема код председника, Богдан Букумирић није крио емоције. Непосредно после разговора, у изјави за "Новости", казао је:

- Пресрећан сам и до неба захвалан председнику Александру Вучићу што је имао времена да ме саслуша пре свега о мом огорчењу због обустављања истраге о злочину крај реке Бистрице у Гораждевцу. Невероватно је да је Еулекс затворио истрагу још 2011. године и да нема помака у проналажењу злочинаца иако је на лицу места пронађено 76 чаура. Уверен сам да међународне мисије знају много више него што желе да нам саопште. Сада верујем, нарочито после овог разговора са председником да ће бити помака, јер и Гораждевац и Србија и ја заслужујемо истину и правду.

ПОДРШКА Богдан и председник Вучић, Фото buducnostsrbijeav

Пре 18 година, 13. августа 2003, у Гораждевцу су непознати починиоци из аутоматског оружја пуцали на српску децу док су се купала на Бистрици. Убили су Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12), а рањени су Богдан, Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и Ђорђе Угреновић (20).

- Са другарима сам пекао кукуруз поред реке. Нисмо стигли ни да се нашалимо када се зачула рафална паљба. Погодило ме осам метака: три испод ребара, два изнад грудног коша, и по један у стомак и у главу. Осми ми је прошао кроз чланак на нози - сећа се овај храбри младић.

Фото Танјуг

Иако тешко рањен до Београда је једва пребачен. Најпре је превезен у базу Кфора у Гораждевцу, где није било лекара па су га превили у сеоској амбуланти. Без пратње Кфора комшије Милован Павловић и Рајко Јанџиковић су га возиле до болнице у Пећи. Испред пијаце у овом граду, Албанци су насрнули на њих, демолирали су ауто, комшији Миловану поломили зубе... Тада је Богдан пао у кому, али су му касније испричали да их је заштитила патрола Кфора. Из Пећи је пребачен у Призрен, па у Јужну Митровицу, где га је преузела др Милена Цветковић и транспортовала до Рашке одакле је хеликоптером пребачен на ВМА у Београду.

ПОВРЕДЕ Рањено још троје младих, Фото А. Саханић

У расветљавању једног од четири највећа злочина од доласка међународних мисија на КиМ није помогла ни награда од милион евра коју је Унмик понудио.

ИЗ КОМЕ СЕ ПРОБУДИО НА ПРЕОБРАЖЕЊЕ

ТЕ вечери пре 18 година, процене лекара да ћу преживети биле су свега четири одсто.

Уследио је низ операција... Из коме сам се пробудио петог дана, на Преображење. На лечењу сам био седам месеци и за то време имао шест операција - рекао нам је Богдан који је по отпуштању из болнице 2004, због безбедности остао да живи у Београду где је деценију касније  засновао породицу и има ћеркице од шест и по и четири године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СМАЊУЈЕ СЕ ШАНСА УКРАЈИНАЦА: Силовит напад Руса на Лисичанск - огласио се заменик Кадирова