ПОТВРДА ВУЧИЋЕВИХ ЗАЛАГАЊА: Марко Ђурић о подршци САД иницијативи "Отворени Балкан"

Танјуг

13. 08. 2021. у 18:43

ПОДРШКА Стејт Департмента иницијативи "Отворени Балкан" представља потврду залагања и вере председника Србије Александра Вучица у ту идеју која има вишеструку вредност за српске економске и политичке интересе, оценио је данас амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић.

ПОТВРДА ВУЧИЋЕВИХ ЗАЛАГАЊА: Марко Ђурић о подршци САД иницијативи Отворени Балкан

Фото: Принтскрин

- Од отворене скепсе шире јавности до подршке овако значајног фактора, пут није био лак, као што ни пут у изградњу бољег региона није и неће бити лак, али ћемо до њега својим трудом ипак стићи - рекао је Ђурић поводом изјаве потрпарола Стејт Департмента да САД свесрдно подржавају напоре на Западном Балкану да се продуби и ојача регионална економска интеграција у складу са стандардима ЕУ.

Амбасадор је нагласио како се показује да истрајност, рад и вера у будућност, насупрот малодушности која се пропагира, ипак дају резултате.

Ђурић оцењује да је мудра свака она политика која ствара нове партнере и савезнике и тамо где их није било.

Како каже, мудра је и свака политика која налази начин да се поља интереса држава и народа у региону поклопе, а иницијатива "Отворени Балкан" то без сумње чини.

- Економски и инфраструктурно повезани Балкан биће у свом развоју далеко еманципованији и самосталнији, боља кућа за све народе који у њему живе - навео је Ђурић.

Амбасадор оцењује да би истински "Отворени Балкан" значио и отворену перспективу за будуће генерације и убрзао би трансформацију наше земље и непосредног окружења, добрим делом настањеног и нашим сународницима, у регион успеха.

- Као амбасадор Србије могу да потврдим да и у самој Америци, ова иницијатива даје изванредан допринос залагању за нову, бољу слику Србије и региона, како код припадника политичке елите, тако и пословне заједнице, па и наших исељеника - рекао је Ђурић.

Портпарол Стејт Дипартмента је навео и да САД охрабрују регионалне лидере да трагају за приликама да умање трговинске баријере, подигну економску конкурентност и изграде регионално интегрисане и отпорне економије, које пружају оно што је грађанима неопходно.

Стварање заједничког регионалног тржишта које осигурава слободно кретање људи, робе и услуга кључно за привлачење инвестиција и подстицање економског раста, рекао је портпарол.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (37)