КОМЕМОРАЦИЈА МИРОСЛАВУ ЛАЗАНСКОМ: "Новинар кога је народ волео - био је звезда нашег времена" (ФОТО)

Новости онлајн

06. 08. 2021. у 10:32

ПОРОДИЦА, пријатељи и колеге опраштају се данас од новинара, војног аналитичара и амбасадора Мирослава Лазанског који је изненада преминуо у среду у у Београду у 71. години живота.

КОМЕМОРАЦИЈА МИРОСЛАВУ ЛАЗАНСКОМ: Новинар кога је народ волео - био је звезда нашег времена (ФОТО)

Фото: С. Рајковић

За собом је оставио сина Александра.

Комеморација се одржава у Министарству спољних послова.

У сали је огромна гужва, стигли су Марко Милачић, Миломир Марић, Весна Југовић, аналитичар Владо Радуловић.

На комеморацију је стигао и Горан Весић, Арно Гујон и Ненад Поповић.

Књига жалости у згради Министарства спољних послова је отворена од 10 до 13 сати.

Немања Старовић, секретар министарства говорио је о професионалној каријери Лазанског, новинарској и дипломатској, о његовим професионалним изазовима.

Новинарка Љињана Смајловић потресним речима се орпостила од свог колеге:

- Он никада није никоме нацртао мету, нити ударао испод појаса. Био је један од најчитанијих новинара. Он је био звезда нашег времена! Уредник ми је једном приликом рекао како су га звали читаоци и жалили се да Лазина колумна још није објављена... Ми бисмо били срећни када бисмо имали бар упола толико читалаца - рекла је Љиљана.

Смајловић је током свог говора открила да је Лазин интервју са Путином био посебан и да му је руски председник открио нешто што није досад.

- Мирослав Лазански је током интервјуа тражио од Путина да држи Политику током фотографисања, то се није догодило, али Лаза није одустао. Путин је дошао у Србију и Лаза је на свечаном пријему успео да дође до њега и да му лист Политику, а онда је издејствовао и да се то фотографише. Био је неустрашив. Изузетна појава - рекла је Смајловић.

Новинарка и уредница "Спутњика" Љубинка Милинчић Милинчићева је говор о Лазанском започела читањем коментара на вест о његовој смрти, баш онако, како је рекла, како је Лазански започињао свој дан – читањем коментара испод својих текстова.

- Трећи је дан отакад је умро Лазански. Нисмо хтели да поверујемо, чекали смо да се још једном потврди. Нажалост, истина је. Ми смо се, наравно, знали јако дуго. Сећам се, кад сам обавестила моје колеге да у редакцију долази Лазански, питали су шта ће да ради. Рекла сам "Нек ради шта хоће, он је Лазански!" И тако је и било. Све што је радио подизало је тираж. Ових дана са тугом констатујемо да нам Лазански последњи пут подиже тираж - наставила је она.

- Треба истаћи да Лазански све што је радио, радио је са огромном љубављу - ја мислим да је то кључ његовог успеха - рекла је Љубинка Милинчић.

Говор је одржао и новинар и колумниста "Политике" Александар Апостоловски.

- Лаза данас није са нама, али да ли ико верује да је заиста отишао? Па не бих се кладио у то. Можда се појави, насмеје се шмекерски и истера нас одавде, ништа нас не сме изненадити јер је реч о Мирославу Лазанском - започео је он.

- Земља је могла да се окрене наопачке, могло је да се догоди било шта, али је његов одлазак био вест дана - рекао је Апостоловски.

- Заиста је био једини новинар на југословенским просторима који је имао истински статус поп звезде. Био је Здравко Чолић српског и Југо новинарства, тако сам га ја звао!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)