НОВИ ИНЦИДЕНТ НА КОСОВУ: Графити према спомен плочи кнезу Лазару (ФОТО)

Д. З.

05. 08. 2021. у 15:33

У ОПШТИНИ Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића исписани су графити „УЧК“, „Косово је Албанија“, „Адем Јашари“.

НОВИ ИНЦИДЕНТ НА КОСОВУ: Графити према спомен плочи кнезу Лазару (ФОТО)

Фото: ККиМ

Како је саопштила Канцеларија за Косово и Метохију графити су исписани на месту које води ка спомен плочи кнезу Лазару, а ово знамење су хулигани ломили већ неколико пута па је мештани постављају само уочи обележавања Видовдана и исти дан је скидају и склањају.

- Јасно је да ово спомен место има велики историјски и емотивни значај за Србе на Косову и Метохији, те овакво скрнављење од стране албанских екстремиста шаље јасну поруку верске и националне мржње и непоштовања српских светих места. Поштовање верских објеката и места знамења једног народа цивилизацијска су тековина и предуслов толеранцији и мирном суживоту - истичу из Канцеларије за Косово и Метохију и опомињу да су се инциденти, међу којима су бројни случајеви исписивања графита који славе ову терористичку организацију интензивирали ове године, на шта Канцеларија за Косово и Метохију упорно указује, а о истима обавештава и све међународне организације које делују на терену, као и званичнике у Бриселу.

- Неопходно је да све међународне организације, које су у обавези да осигурају безбедност српског народа на КиМ, појачају своје присуство, посебно у мешовитим срединама како би се оваквим провокацијама стало на пут, а српском народу омогућио миран живот - додају из Канцеларије за КиМ. Иначе, случај је пријављен полицији и Канцеларија за Косово и Метохију тражи да се починиоци овог екстремистичког чина, али и других инцидената усмерених према српском народу и светињама у покрајини ухапсе и адекватно санкционишу, јер политиком некажњавања дају ветар у леђа свим екстремистима да сеју расну и верску мржњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)