КАМПАЊА ПОЧИЊЕ НАЈРАНИЈЕ ОД ЈОВАЊДАНА: Када би могла да почне предизборна утакмица уочи гласања о чијим се условима расправља

Д. МИЛИНКОВИЋ

04. 08. 2021. у 09:42

КАМПАЊА за парламентарне изборе наредног пролећа најраније би могла да стартује на Јовањдан, 20. јануара, под условом да се гласање "закаже" за 20. март и да се иде на законски максимум двомесечне изборне трке.

КАМПАЊА ПОЧИЊЕ НАЈРАНИЈЕ ОД ЈОВАЊДАНА: Када би могла да почне предизборна утакмица уочи гласања о чијим се условима расправља

Представници Двери, Заветника и ДјБ долазе на састанак у Скупштину

Осим 20. марта, "у игри" за ванредне парламентарне изборе су и 27. март и 3. април. Када ће се ићи на биралишта, зависиће од одлуке да ли ће у истом дану бити одржани избори на свим нивоима или ће се раздвојити термини гласања.

Уколико се буде ишло на обједињавање избора, што је опција којој се тренутно више нагиње, онда законски рокови налажу да то буде 3. априла. Наиме, избори за председника Републике морају бити расписани 90 дана од истека мандата шефа државе, што "пада" 3. марта (Вучић је положио заклетву 31. маја 2017), а председничка кампања не сме бити краћа од 30 дана.

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да су термини избора који се помињу у складу са Уставом и законом. Он је нагласио да датум гласања не зависи од одлука странаца, тајкунских политичких странака или договора, већ искључиво од Устава и закона.

Вучић, који је у понедељак учествовао на међустраначком дијалогу без присуства посредника из ЕУ, рекао је да је разговор био отворен и рационалан, да је саслушао све примедбе представника опозиционих странака и да верује да ће се стићи до добрих резултата. На питање да ли је постигнут неки конкретан договор и да ли ће то решење укључивати и странке које разговарају са европарламентарцима:

- Не могу да понижавам Србију и да дозволим да нам странци воде главну реч. Зато разговарам са онима који не желе присуство странаца. Немамо ништа против и имамо коректан однос и са свим европарламентарцима и наставићемо да имамо, али, понављам, питање датума одржавања избора је искључиво уставна и законска категорија. Некима је много важније шта ће странци да кажу, него неко од наших, те нека причају са странцима. Међутим, то неће променити начин, а то је демократско одржавање избора у Србији. И прошли пут су демократски одржани упркос прокламованом бојкоту од дела оних који мисле да су много популарни, а на изборе не смеју да изађу.

Према нашим информацијама, на последњем састанку међустраначког дијалога без странаца, начелно је договорено да се следећи радни састанак одржи 25. или 26. септембра, а да се неколико дана након тога уприличи још једна рунда разговора којој ће присуствовати и председник Вучић. У првој половини септембра требало би да се формулишу и конкретна решења за побољшање изборних услова.

Жика Гојковић, из ПОКС каже, за "Новости" да је оптимиста да ће договор бити постигнут:

- Ако не мислилмо исто, не значи да морамо да се мрзимо. Дијалог је добар и ПОКС се залаже да се уведе пракса редовних састанака о свим горућим темама.

И председник ДСС Милош Јовановић очекује да ће споразум власти и опозиције у међустраначком дијалогу који се води без странаца бити постигнут у септембру. Он је рекао да се на састанку, којем је присуствовао и Вучић, чуло да је власт спремна да највећи део предлога опозиције прихвати.

ХИСТЕРИЈА ЗБОГ ПОМОЋИ ПЕНЗИОНЕРИМА

Вучић је у уторак одбацио поједине критике да је најављена исплата од 20.000 динара свим пензионерима у фебруару заправо "предизборни мито".

- Они који то говоре полазе од себе, за њих је све мито, све што су урадили то је мито, отимање од народа и ништа друго.

На питање да ли ће повући ту одлуку, Вучић је одговорио:

- Да одузмем пензионерима 170 евра, а да њему (Драгану Ђиласу) остане 619 милиона евра? Извините, тај филм неће да гледају. Та хистерија и нервоза говоре о томе да већ два дана и Ђилас и Шолак и њихови упосленици говоре само једно - народе, ти немаш никакав морал, вас Вучић купује. Пензионери су часни људи и лажима не можете да их подмтите.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)