ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ РАЗГОВАРАО СА МАЂАРСКИМ АМБАСАДОРОМ: Предочио положај српског народа на Косову и стање дијалога са Приштином

Д. Зечевић

02. 08. 2021. у 14:20

ДИРЕКТОР Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас ( у понедељак) са амбасадором Мађарске у Републици Србији Атилом Пинтером о положају српског народа на Косову и Метохији и току дијалога Београда и Приштине.

ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ РАЗГОВАРАО СА МАЂАРСКИМ АМБАСАДОРОМ: Предочио положај српског народа на Косову и стање дијалога са Приштином

ФОТО: Канцеларија за КиМ

Петковић је , како се наводи у саопштењу за јавност Канцеларије за Косово и Метохију, на почетку састанка истакао да постоје јаке везе српског и мађарског народа и никада боља сарадња наше две државе, захваљујући председнику Александру Вучићу и премијеру Виктору Орбану.

Петковић је саговорника упознао са током последња два круга разговора Београда и Приштине у Бриселу, нагласивши да је Приштина показала забрињавајућy неодговорност, одбивши да се сагласи са кључне две тачке нацрта ЕУ, које се односе на интензивирање напора за проналажење преосталих несталих лица као и уздржавање од једностраних радњи које би водиле ка дестабилизацији ситуације на терену.

ФОТО: Канцеларија за КиМ

- То повећава нашу забринутост за безбедност српског народа - нагласио је Петковић и указао на повећан број инцидената од почетка године усмерених ка српском становништву у покрајини, имовини и храмовима Српске православне цркве, подсетивши на недавни напад на тринаестогодишњег дечака Николу Перића из Гојбуље и на невоље са којима се свакодневно суочава Драгица Гашић, једина Српкиња, повратница у Ђаковицу.Директор Канцеларије за Косово и Метохију истакао је важност одлуке Унеска да на листи светске баштине у опасности задржи четири храма Српске православне цркве на Косову и Метохији.

- Српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородица Љевишка и даље се налазе у ризичној ситуацији и потребна им је међународна заштита - констатовао је Петковић.

Антрфиле : БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ

Петковић и амбасадор Мађарске у Србији разговарали су и о значају иницијативе „Отворени Балкан“ и сложили су се да се ради о историјском кораку за цео регион. - Пуна примена Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина, наставак дијалога и очување мира и стабилности у региону, тренутно су од нашег највећег интереса - закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)