ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КОМПАНИЈЕ UGT RENEWABLES LLC: Потписан Споразум о сарадњи - Почетак нове ере за Србију (ВИДЕО)

Novosti online

02. 08. 2021. у 10:41 >> 10:59

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са представницима компаније UGT Renewables LLC, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КОМПАНИЈЕ UGT RENEWABLES LLC: Потписан Споразум о сарадњи - Почетак нове ере за Србију (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

После састанка потписан је Споразум о сарадњи између Министарства рударства и енергетике Владе Србије и представника компаније.
Америчка компанија UGT Renewables LLC послује у области обновљивих извора енергије.
- Честитам свима који су допринели да енергетски сектор Србије постаје напреднији и конкурентнији. УГТ Ренеwаблес ЛЛЦ је прави партнер за Србију, мој тим и је ћемо са задовољством наставити да дајемо подршку - каже Ентони Годфри, амерички амбасадор.

Фото: Танјуг

 

- За нас је ово почетак једне нове ере и важан искорак у будућност за енегетску безбедност Србије. Ово је меморандум о разумевању, предстоје нам не лаки разговори око услова и верујем да ћемо брзо завршити и да ћемо направити најбољи могући договор. Ми бисмо на површини од 2.000 хектара, на десетак локација широм Србије, имали соралне панеле, који би производили око 3 посто електричне енергије, и то још из обновљивих извора енергије. Овим бисмо смањили емисију угљен-диоксида за 1,9 милиона тона годишње. Укупна емсиија ЦО2 у Србији је 51 милиона тона. Под један, ова инвестиција доприноси економском расту, друго овим ћемо имати више извора енергије. Индустрија нам је све јача, а потребе грађана су све веће. И лети се троши струја, као зими, што то није био случај раније. Нама је потребно више струје, надам се да никоме неће да смета сунце, а очекујем да се појаве такви стручњаци. Можемо на овај вид енергије да рачунамо. Под три, овим улажемо у Зелену агенду. Овај пројекат је веома важан и за привлачење других инвестиција у нашу земљу - каже председник и додаје "надам се да ћемо у најкраћем могућем року моћи да потпишемо уговор".

Вучић је рекао и да би након потписивања уговора изгадња трајала око две године.

Фото: Танјуг

 

О карбон таксама

- Што се тиче карбон такси они су то одложили, мислим да знам разлоге што је одложено, али што бих се ја свађао са свима. Суштина је у томе да би ми имали проблеме, али би од нас имали већу штету Црна Гора и Босна и Херцеговина. Црна Гора би имала највећу штету. Наше је да у међувремену мењамо ствари и видећемо како ће то да се развија. Морамо да проналазимо решење кроз соларне панеле и терком капацитете. Хоћемо да имамо струју. Ви у пола земаља окружења имате да не знају шта ће са струјом, погледајте какве проблеме други имају са струјом. Где то ми себи да дозволимо? Зато ћемо ми да гледамо да повећавамо наше капацитете - рекао је Вучић.


- Радићемо са две локалне грађевинске фирме, тако да ће одмах постојати утицај на привреду и нова радна места - рекли су из компаније УГТ Ренеwаблес ЛЛЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)