МИНИСТАР ВУЛИН ЗАБРИНУТ: РС озбиљно угрожена, важно политичко јединство Срба

Танјуг

28. 07. 2021. у 09:51

МИНИСТАР унутрашњих послова Александар Вулин изразио је данас забринутост због ситуације у Босни и Херцеговини, наводећи да је Република Српска угрожена и под озбиљним ударом и да је важно да Срби у БиХ буду јединствени и да нема политичких подела.

МИНИСТАР ВУЛИН ЗАБРИНУТ: РС озбиљно угрожена, важно политичко јединство Срба

Фото Танјуг

Вулин је за ТВ Пинк рекао да ће седница Народне скупштине Републике Српске бити одрзана у петак и изразио уверење да ће бити донете важне одлуке поводом иницијативе одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да се забрани и кажњава негирање геноцида.

Министар је истакао да је веома важно да српски народ буде јединствен и да нема политичких подела.

- Република Српска је под озбиљним ударом, свако ко каже да није било геноцида, већ злочина, биће ухапшен. Ко ће да га ухапси, ко ће да одреди разлику, ко ће да казни? Шта ако милион Срба који живе у БиХ потпишу петицију да није било геноцида, да ли ће сви да иду у затвор -  упитао је Вулин.

Додао је да се мора разговарати о томе како да се превазиђе стање у БиХ и нагласио да није могуће Србима наметати идеју да је у Сребреници био геноцид, да сви то прихвате и да се укине Република Српска.

Вулин је рекао да је 12 дана пре одласка са функције високог представника Инцко наметнуо закон о забрани негирања геноцида и кажњавању и нагласио да то никоме није добро донело.

- Мислите да је Бошњацима сада боље у БиХ јер је Република Српска рекла да јој неће наметати истину и наређивати шта ће да ради. Инцко је знао да ће дестабилизовати БиХ, да ће узнемирити грађање БиХ, да ће навести Републику Српску на одређене кораке у својој одбрани, а ти кораци не могу да прођу без одређених последица - рекао је министар.

Вулин је казао да је ситуација у БиХ била мирна, са уобичајеним разликама и проблемима, а да је Инцко, којем је дато да влада БиХ, сада када одлази оставио посвађане, узнемирене и забринуте грађане.

Он сматра да није случајно да је Инцко, аустријски дипломата, на дан када је Аустроугарска послала ултиматум Србији 1914. године наметнуо закон и ултиматум српском народу како мора да мисли.

Вулин је навео да је Република Српска у праву и да брани свој опстанак и да злочин у Сребреници не може бити оправдање за рушење Дејтонског споразума, укидање Републике Српске и за нове сукобе у БиХ.

- Веома сам забринут за Републику Српску и за стање у БиХ, ко зна шта може произаћи из овога, који су следећи кораци - рекао је Вулин.

Нагласио је да је подршка Србије Републици Српској пресудна и поручио да ће, док Србију буде водио Александар Вучић, Српска бити чувана и подржана.

Коментаришући изјаву председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића да ''''разуме тешке емоције странака из Републике Српске, али да ће се одљутити'''', Вулин је казао да очекује од свих политичара у БиХ да не минимализују оно што се десило, већ да ''''приступе озбиљно и виде шта из тога може произаћи''''.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)