ВУЧИЋ ДАНАС И СУТРА У СКОПЉУ: Састанци са Рамом и Зевом- учествоваће и на Економском форуму

Танјуг

28. 07. 2021. у 07:54

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Скопљу, где ће се састати са председницима влада Северне Македоније Зораном Заевом и Албаније Едијем Рамом у оквиру иницијативе за сарадњу познате под називом "Мини Шенген".

ВУЧИЋ ДАНАС И СУТРА У СКОПЉУ: Састанци са Рамом и Зевом- учествоваће и на Економском форуму

Фото: АП

Вучић ће током боравка у Скопљу са премијерима Заевом и Рамом учествовати 29. јула на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније.

Председник Србије најавио је прошле седмице да ће на регионалном економском форуму у Скопљу бити промењено име иницијативе "Мини Шенген" и да ће бити потписана три споразума, као и да ће на граничним прелазима у наредном периоду бити направљене "брзе траке" за бржи пролаз људи из региона, као што постоје посебне траке за људе из Европске уније на улазу у европске земље.

- Радили смо на три документа и верујем да ћемо их потписати у Скопљу, то су важна документа о трговини, радним дозволама и у међусобној подршци у случају пожара, поплава и других катастрофа, што је у интересу наших народа - рекао је Вучић.

Форум се организује у оквиру иницијативе "Мини Шенген" која подразумева дубљу економску интеграцију региона, за сада три државе: Србије, Албаније и Северне Македоније. Приступање иницијативи отворено је и за остале привреде Западног Балкана.

Председник Вучић и премијери Рама и Заев, како је најавила Развојна агенција Србије, представиће политичку и економску визију интегрисаног региона.

Планирани су и пословни сусрети привредника из региона након званичног дела форума.

Учествоваће скоро 400 компанија из региона. Највише њих, више од 200, пријавило се из Србије, затим више од 100 из Северне Македоније, из Албаније око 40, из БиХ десетак и мањи број или по једна фирма из Аустрије, Тајвана, Израела, Пољске, Румуније, Бугарске, Француске и Грчке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)