ОПТУЖБЕ ПРОТИВ ВАТИКАНСКОГ КЛЕРА: Почетак историјског суђења за деценијске мутне послове међу високим римокатоличким свештенством

Јурица Керблер - стални дописник из Загреба

26. 07. 2021. у 20:48

Када у Ватикану у уторак започне суђење на Папином земаљском суду десеторици оптужених за разне малверзације, међу којима је и један кардинал, папа Фрања послаће поруку да нико није изнад закона.

ОПТУЖБЕ ПРОТИВ ВАТИКАНСКОГ КЛЕРА: Почетак историјског суђења за деценијске мутне послове међу високим римокатоличким свештенством

Фото АП

Дуго се ватиканским ходницима вуку приче о мутним пословима, трулом и грабежљивом систему који је омогућио ватиканском врху да се богати и купује зграде по целом свету. Папа је одлучио да то пресече, а следећа два дана суд ће размотрити сва питања важна за даљи процес. Наставак се очекује у октобру.

Међу оптуженима је кардинал Ђовани Анђело Беки (73), а у Ватикану тврде да је и највише рангирани свештеник којем се суди за финансијске преваре. Папа није имао милости према кардиналу, укинуо му је имунитет и тако омогућио историјско суђење за мутне послове који су трајали пуних десет година и које ће изнети на видело сав прљави веш високог свештенства.

На оптуженичкој клупи је и кардиналов секретар Мауро Карлино, назван и "тајни агент", банкар Енрико Крсо, рачуновођа који је имао кључеве папине благајне Фабрицио Тирабаси, швајцарски адвокат Рене Бруелхарт, који јер био шеф ватиканске финансијске обавештајне заједнице, двојица италијанских брокера и други који су годинама куповали и продавали невероватно вредне станове и куће у власништву Ватикана, а део новца задржавали за себе.

Истовремено, како је новац цурио на све стране, буџет Ватикана био је у минусу, пре пет година три милиона евра, а прошле чак 66 милиона. Укупно је дефицит износио 187 милиона евра, а свештеници су као пијани милионери куповали луксузне виле.

Станове и куће по Италији изнајмљивани су већином људима из Цркве, и то по посебним ценама, а истрага је показала да су разлику новца понекад вешти свештеници задржавали за себе. Главна је афера избила када је установљено да је Ватикан куповао некретнине од Лондона до Париза, од Женеве до Лозане, а на крају се радило о лоше вођеним пословима за Свету столицу.

Свега је ту било прања новца, уцена, а високи клер је рачунао да папа неће ићи тако далеко и отворити врата за суђење. Догодило се баш то, а папа је допустио судији да истражи самог кардинала Бекија, што је резултирало са 29.000 страница разних докумената и доказа. Ватикански тужитељ Ђијан Пијеро Милано водио је истрагу заједно са ватиканском жандармеријом, а онда је председник суда Града Ватикана Ђузепе Пињатоне тражио да започне суђење, са чиме се папа сложио. Беки, наравно, тврди да је невин и да му је све подметнуто, али доказа је превише и указују на мафијашке методе које су коришћене у ватиканским сплеткама да би се дошло до богатства.

КАКО ЈЕ ПОЧЕЛО

ДА се афера ваља и да је нико неће моћи зауставити, показало се прошле године када је папа Фрања одузео Државном секретаријату управљање финансијама и послове пренео на Апостолску столицу. Требало је да прође мало времена да јавно буду објављени подаци да Ватикан има 4.051 некретнину у Италији и 1.120 у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)