ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ЛИСТЕ ПОРУЧИО: Међународна заједница не види тежак положај Срба

Танјуг

25. 07. 2021. у 09:34

БОРИМО се да међународним представницима укажемо на тежак положај нашег народа и да им представимо истину о патњи наших људи, изјавио је председник Српске листе Горан Ракић.

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ЛИСТЕ ПОРУЧИО: Међународна заједница не види тежак положај Срба

Фото: Принтскрин

У интервјуу за данашње издање Политике, Ракић је изразио очекивање да ће власти тзв. Косова испунити своју обавезу о формирању Заједнице српских општина.

- Ми од Заједнице српских општина нећемо одустати, јер ЗСО није хир, већ потреба да се институционализовано заштите колективна права српског народа на овим просторима - рекао је он.

Ракић је указао на забрињавајућу појаву да се у малтретирање наших људи и повратника укључују и невладине организације, неке локалне институције и политичари, уз упадљиво ћутање међународне заједнице.

- Решавање случајева напада на повратнике, хапшење, процесуирање и осуда нападача били би порука повратницима да је насиље над њима неприхватљиво. Мере које би дале допринос повратку су појачане патроле у мешовитим срединама и престанак неоснованих хапшења повратника и промена реторике Приштине - указао је Ракић.

Навео је да поред безбедносних услова, повратак "захтева стварање економских услова за живот".

Он је изразио наду да у Приштини има одговорних људи који неће повлачити потезе који би цео регион одвели у хаос.

- Поздрављам јасан став генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга према обавези поштовања споразума о забрани кретана Косовских безбедносних снага на северу - рекао је Ракић.

- Морамо се окренути према будућности и јачању економије, а сукобе иставити иза свих нас - поручио је председника Српске листе Горан Ракић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)