БРНАБИЋ: Одлука Инцка компликује ситуацију у Босни и Херцеговини

Новости онлајн

23. 07. 2021. у 15:17

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је као лошу вест одлуку одлазећег високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида и оценила да ће то још више удаљити Сарајево и Федерацију од Републике Српске и ставова Српске.

БРНАБИЋ: Одлука Инцка компликује ситуацију у Босни и Херцеговини

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Мислим да је лоша политичка одлука - рекла је Брнабић, поводом одлуке Инцка да наметне допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида, само додатно компликује ситуацију у тој земљи.

Према њеним речима том одлуком Инцко ће изложити све људе у Републици Српској и званичнике Српске још већем притиску и додала да је он ту одлуку донео сада, јер одлази, а и зато што је желео да остави то као свој споменик, легат без обзира шта ће одлука донети Босни и Херцеговини.

- Мислим да је непромишљена и неодговорна одлука, посебно зато што она предвиђа и казну затвора посебно за представнике институција - нагласила је Брнабић.

Рекла је да је то нешто што ће направити велики проблем.

- Надам се да нисам у праву, али мислим да је неодговорно да доносите тако важне законе да нисте разговарали са конститутивним народима - указала је Брнабић.

Брнабић је истакла да се на другој страни Србији с почитава ако изврши измену једног члана закона без јавне расправе, а овде је извршено нешто без икакве јавне расправе.

Та одлука је, сматра, понижење за све који живе у Босни и Херцеговини.

- То грађани Босне и Херцеговине нису заслужили, није и не сме бити демократска норма - поручила је Брнабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)