ПРЕДСЕДНИК ПОСЕТИО КРАГУЈЕВАЦ И КНИЋ: Вучић најавио велика улагања у овај крај (ФОТО/ВИДЕО)

Танјуг

22. 07. 2021. у 11:57 >> 15:15

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић стигао је у Крагујевац де ће посетити фабрику Сиеменс Мобилитy Доо Церовац.

ПРЕДСЕДНИК ПОСЕТИО КРАГУЈЕВАЦ И КНИЋ: Вучић најавио велика улагања у овај крај (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Председник Вучић је стигао у Крагујевац. Време је искористио да мало поразговара са радницима фабрике. 

Председник посетио фабрику Сиеменс Мобилитy Доо Церовац у Крагујевцу

Вучић је рекао да се Сименс прави и возове за регионалне пруге који су потребни Београду за линије, на пример, до Лазаревца и других приградских места.

- Сименс је сјајан, а имаћемо и друге фабрике у Србији које ће да производе трамваје и возове- казао је Вучић током обиласка.

Прошао је кроз фабрику, а интересовало га је где вариоци пролазе обуку. А из Сиеменса су рекли да им је посебно важно да радници које су обучили не напуштају фирму. 

Током обиласка, Вучић је истакао да морамо да појачамо приступ дуалном-образовању, те да још немамо ни довољно школа ни довољно компанија заинтересованих за то. Присутни радници упутили су председника у процес производње.

Председника је занимало и колике су просечне плате радника у овој фабрици, на шта је добио одговор да су плате веће од просечне плате - око 70.000 динара.

- То је више од републичког просека- напоменуо је Вучић.

Председнику је представљен и један модел трамваја. 

- Стварно је леп, и ова боја је лепа- рекао је, а затим и прошао кроз унутрашњост возила.

Председник се обратио присутнима

- Данас сам увидео колико тога можемо да научимо од Немачке, као и одговорности и озбиљности која је пренета на наше људе.

Он је цитирао и нашег славног научника Николу Теслу.

- Није ми жао што су украли моје идеје, него што нису имали своје - рекао је, нагласивши да је њему жао што нисмо могли да урадимо овакве фабрике много раније.

- Жао ми је што овакве фабрике нисмо урадили раније, али ми је драго кад већ нисмо имали своје, урадили смо са другима- рекао је Вучић.

- Овде ће бити и развојно-истраживачки центар Сименса јер желимо да покажемо нашим немачким пријатељима да смо поуздан партнер и да када нешто обећамо, ми то урадимо- додао је Вучић истакавши да је ово за Србију од огромног значаја.

- Српско немачка сарадња расте сваког дана и данас запошљавају преко 71. 000 радника. А за мене је важно што су пред нама велики пројекти. На овој локацији ћемо изградити пруге за тестирање. Ово је тек почетак, иако је овде запослено преко 900 људи. Поносан сам на њих. Кад људи виде овај трамвај у Минхену, знаће да је произведен у Србији. 

Додао је да се и данас пита "како је могуће да смо за тако кратко време успели за напредујемо" и тврди да је сигуран да ћемо и на улицама наших градова моћи да видимо и трамваје и возне композиције који ће излазити из ове фабрике.

Председник је прво честитао Сиеменсу и Крагујевцу, а потом честитао радницима, којима се посебно захвалио. 

- После Ниша, Београда и Новог Сада, завршава се комплетан пројекат, од око 35 милиона евра. Толико вреди само грађевински део, укупно са опремањем уложићемо 45-50 милиона - рекао је Вучић новинарима.

Истакао је и да Крагујевац заслужује такав, модеран и опремљен Клинички центар, додајући да не заборавља да су здравствени радници из тог града прихватили велики терет, када је у време претхоних таласа корона вируса требало да иду у Нови Пазар.

По питању Центра изврсности, у којем би требало да се налази и банка матичних ћелија, Вучић је рекао да је то једини пројекат са којим се касни, због короне, те да је једног од извођача радова одбила ЕБРД.

- Али, биће то урађено-  поручио је Вучић.

Фото: Танјуг

- Биће то велелепан стадион, какав Крагујевац и Шумадија заслужују, за око 20.000 људи, по највишим европским стандардима, да могу најбоље европске утакмице да играју. Биће права лепотица од стадиона, изгледаће феноменално чим се пројекат заврши - рекао је Вучић.

Подсетио је на пројекат обилазнице око Крагујевца, што ће вредети око 155-160 милиона евра и коју ће градити конзорцијум српских компанија, те на железничку пругу за индустријску зону, као и на извлачнеје топлане из центра града.

- Решаваћемо проблем ''Застава оружја''. Градићемо канализацију која је најскупља у Крагујевцу, и кишну и фекалну. То ће бити други град, људи ће да добију нешто што су чекали 70 година, завршићемо за две, три, четири године. Најбоље бреме за Крагујевац и Шумадију тек долази - рекао је Вучић.

Вучић прокоментарисао наводе Крика о сведочењу Вељка Беливука

- Не помињу се неки људи из власти. Уважени господин Беливук је прво рекао да никога није убио, да никога није заклао, да су они фина господа којима је сместио режим, да су они све то радили у договору самном, али нису они убијали, него је онај други накнадно рекао да смо то радили Вулин и ја. Један је рекао да смо се састајали на Звездари, други да смо се састајали у кући у Ритопеку - рекао је председник.

- Ја сам размишљао да ли да уопште одговарам, наредних дана ће бити занимљиво јер ћу се обратити нацији да покажем људима шта се догађало и шта се догађа. Потребно ми је 48 сати, а можда и мање да бих показао људима сву истину.

- Када видите да се оптужбе гомилају, да када криминалци то виде, они морају да реагују да би добили политичку подршку, као што су и добили од појединих медија који су у власти појединих политичара и његових сарадника. Ја верујем да Беливук очекује да буде кандидат за председника, а овај други Марко "месар" да буде кандидат за премијера.

- Ја сам поносан на чињеницу да су мене оптужили за све, пустите ви све друге приче, ја преузимам на себе све што су рекли. Кажу: "Виђали су се с Вучићем". Само зарад поштеног народа у Србији, иако ме је срамота да одговарам криминалцима, морам да кажем да су се виђали самном никада ме не би ни поменули, као што нису поменули оне са којима су се стварно виђали. Мислим да је то сваком паметном човеку јасно. Али зарад истине - Никада у животу нисам видео тог човека, никада у животу нисам разговарао са њима. Ево спреман сам да понудим због народа, да људи знају, уколико сам се видео са њима било где, било када, разговарао са њима, спреман сам да доживотно будем иза решетака. Да се сам пријавим и не излазим одатле и да сам себи платим сваки дан затвора до краја живота. Толико о истини.

Председник тврди да нису такав начин изабрали Беливук и Миљковић, већ да је то смислио онај ко им је доносио поруке.

- Е сад, зашто је изабран баш такав начин одбране. То је смислио онај који им је доносио поруке. Објешњаваћемо наредних дана чије поруке им је доносио мафијашки консиљере, шта им је говорио, како им је говорио и како их је обавештаваи и инструисао да лажу и обмањују - рекао је Вучић и додао:

- Подсетићу вас када је све то кренуло и зашто сам поносан на све што сам радио. Када смо хапсили Мишковића рекао сам да нећу да плаћам рекет никоме и да знам колико ће скупо да ме кошта то што смо једног од најмоћнихих тајкуна, који је имао своје дневне новине са Драганом Ђиласом, знао сам шта ће све да уследи и колико година ће да уследи кампања против мене и у њиховим медијима и у њиховим новинама и на њиховим телевизијама. Први пут када сам изговорио да не разумем како је могуће да се промени ДНК налаз из убиства на шинама, креће напад на мене, прислушкивање, приче да сам спсавао неке жене од судова које су ми наводно биле љубавнице. Причали су и да сам имао односе са мушкарцима, неким од водитељима са ваших телевизија. Али то су ситнице сад причамо о озбиљним делима, о убиствима. Од мене су тражили све време да платим рекет! И у овом тексту можете да видите поруку "уколико се ВУчић не опамети", а ја им поручујем да нећу да плаћам рекет. Наставите да лажете. Примићу све ударце, али ћу показати народу да лажете. Показаћу народу шта је истина и да ћемо да победимо убице, кољаче и све друге помагаче, политичке, медијске и све друге. Нећу да да се повлачим пред убицама и кољачима. Нећу да се повлачим пред њима и њиховим политичким помагачима. Ниједног секунда се нећу повући. Тући ћу се док сам жив! Борићу се за слободну Србију. Имају право да лажу, али они више никада неће имати право да убију када они хоће, као што су радили до сада - рекао је Вучић.

- То су радили, не 2014. и 2015. као што људи причају већ су то радили у 2020. Када су видели да им ствари измичу контроли. Када су видели да немају већинску контролу у Министарству унутрашњих послова и да немају више слуге који ће да обављају најпрљавије послове за њих. Информације им је давао мафијашки консиљере, а који се јуче и пре два дана састајао са криминалцима и уговарао је кампању коју ће да воде пре свега против мене. Претили су Вулину убиством, јер их нервира, па сад нисам само ја то у Ритопеку организовао, него и Вулин заједно самном... Ајде оставите тог човека на миру. Говорили су: "Уценићемо га јер смо му сликали сина на том и том месту, па ће да одустане од овога", "лагаћемо да је био у стану на Звездари"... На Звездари само једини пут био у животу када сам ишао код стручњака са ваше телевизије. То када сам ишап код Маје Јапунџе Николић и Тонија Николића, е код њих сам био на Звездари, давно, пре него што су се обогатили и прешли на Дедиње у вилу. Никад више и нигде више...

- Колико год ми било тешко, тућићу се против убица, ако ништа поносан сам на чињеницу што су ме видели као највећег непријатеља, као човека кога не могу да поткупе и као човека кога не могу да уплаше. Нико од њих, ни њихови политички подржаваоци, никада ме неће уплашити - БОРИЋУ СЕ ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА. Борићу се истином и само истином. Спреман сам да одговорим надлежним органима и за сваку тврдњу спреман сам јавно да одем на детектор лажи, да би народ знао колико говорим истину, колико сам поштен, одговоран, озбиљан и колико не дам да убице управљају Србијом ни у политичком смислу ни у правом смислу те речи. Тек ћете да видите све. Имаћемо шта и да вам покажемо и да вам прикажемо. Да видите како је све то функционисало и како су мислили да све то довека може да траје. И са ким су се виђали 10 дана пред убиство и Кожара и Хоџића, а те из власти не помињу, шетајући се на плажама поред Атине и тако даље.

- Имамо и снимке на којима се смеју "ха, ха, ха, полудеће од беса када ово објавимо" и тако даље. Нећу да полудим од беса. Полудео сам од поноса, што видим да сам један од ретких који вас се не плаши и којег не можете да уплашите ни снајперима, ни претњама, ни милионима килограма дроге, ни тиме што морате људима да скинете скалп да би им скинули косу јер коса смета у машини за млевење меса. Па нема проблема, ви кажете да сам то ја радио. Знате, морали су да скидају кожу са главе људи јер онај ко има длаке, та коса смета у машини за млевење меса па може да се заглави. Па имате посебне начине на које секу главе, а на које секу друге делове тела. Е ја то у Србији да дозволим нећу. Ово је трајало шест, седам месеци. Чим сам чуо шта се дешава отишао сам у БИА и рекао да имају одрешене руке само да похапсе ту банду. Зато су све приче против мене и кренуле, зашто што су мислили да могу да ме сломе изнутра и уз подршку одређених страних служби и разуме се њихових политичких подрепаша. Да бежим од криминалаца, убица и њихових лажи - НЕЋУ! Наставићу да се борим, Србија ће бити безбедна земља, сигурна земља за све наше грађане и овакве ствари се никада неће догађати. Као ни Спасојевић, ни Кум, као ни сви они остали који су убијали у свим претходним годинама, него ћемо да одржимо овакав мир какав имамо данас. У последњих седам месеци немамо ниједан покушај мафијашког убиства- рекао је председник.

Када је реч састанку с премијером Северне Македоније Зораном Заевим и премијером Албаније Едијем Рамом, Вучић је рекао да је сарадња одлична и да ће се трудити да направе што више доброг за народ.

-У скопљу ћемо разговарати о трговини, радним дозволама, катастрофалним поплавама, али ћемо се трудити да још ствари учинимо за грађане - објаснио је.

- Даћемо ново име, нећемо се звати мини - Шенген јер то нисмо. Имаћемо посебне траке за путнике из ових земаља, како би што мање чекали, урадићемо ветеринарску и фитосанитарну инспекицју 24-7 и све како бисмо брже и профитабилније радили - каже Вучић.

У скопљу ћемо разговарати о трговини, радним дозволама, катастрофалним поплавама, али ћемо се трудити да још ствари учинимо за грађане. Биће специјалне траке за оне који долазе из региона.

После конференције за новинаре, председник се упутио на састанак са представницима Шумадијског округа.

Обилазак ОШ "Вук Караџић" у Книћу

Председник Србије је затим обишао основну школу "Вук Караџић" у Книћу.

Председника су дочекали школарци којима је председник, који није крио задовољство због информације коју је добио, а то је да је у поређењу са 2016. годином готово двоструко више новорођене деце у овој општини, рекао да ће изградити велелепну спортску халу.

- То је више од 5,2 милиона евра рекао је председник и најавио улагања у водовод.

Председник је поред ових инвестиција најавио и значајна улагања у инфраструктуру ове шумадијске општине.

- Ако смем то да кажем то је више него што је улагано у претходних 50 или 60 година и за то сте ви заслужни.

- Србија ће бити под великим притисцима са различитих страна, и споља због Косова и Републике Српске, и унутрашњим јер мафија је дигла главу. Мафији ћемо одсећи главу и показаћемо како Србија може да иде напред! - рекао је председник и додао да се нада да ће, након што се Кнић обнови, више људи врати у ову општину.

Обилазак дестилерије Алексић Први

Председник је у оквиру посете Крагујевцу посетио дестилерију Алексић.

- Ја се слабо разумем у ракију, могу да попијем, али скоро да ништа не знам - нашалио се председник са домаћином.

Након што је домаћин објаснио поступак производње ракије председник га је упитао да ли влада може нешто да уради за њихов крај и бизнис, на шта му је домаћин казао да је највећи проблем њиховог краја вода.

- То смо решили - рекао је Вучић и објаснио да је држава определила 800 милиона евра само за развој Крагујевца - Толико није уложено у последњих 60 година.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)